(VIDEO) Devetu noć zaredom udaralo se u šerpe i lonce, a u Novom Sadu ponovo puštana pesma protiv Đilasa…

0
Profimedia

Stanovnici više gradova u Srbiji ponovo su se večeras, tokom policijskog sata u 20.05 časova, udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike uključili u akciju “Bukom protiv diktature”, i izrazili nezadovoljstvo merama u borbi protiv epidemije koronavirusa i političkim odlukama vlasti.

Protestna akcija je organizovana deveto veče zaredom, nakon tradicionalnog aplauza kojim građani iskazuju podršku zdravstvenim radnicima koji se bore protiv COVID-19.

Najviše snimaka buke na društvenim mrežama podelili su Beograđani sa Vračara, Novog Beograda, Banjice, i Zvezdare.

Nakon aplauza za zadravstvene radnike i građani Niša su bukom pokazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću.

U akciji “Bukom protiv diktature”, Nišlije iz najrazličitijih delova grada učestvovale su lupanjem u šerpe, u metalne ograde terasa, zviždanjem u pištaljke i bacanjem petardi.

U akciji učestvuju i drugi gradovi širom Srbije.

U Novom Sadu je nakon aplauza medicinskim radnicima krenulo je udaranje u šerpe nezadovoljnih politikom Srpske napredne stranke.

U nekim delovima grada bilo je manje bučno nego prethodnih dana, a u nekim naseljima protest građana trajao je znatno duže i činilo se nikada glasnije. Udaralo se u šerpe i lonce, duvalo u pištaljke i vuvuzele, neki su puštali muziku sa razglasa, a neki bacali petarde.

Tačno u 20.30 počela je i podrška aktuelnom režimu, ali ponovo bez korišćenja pirotehnike. Sa razglasa iz nekoliko novosadskih zgrada je ponovo puštana pesma protiv lidera Stranke slobode i pravde Dragana đilasa. Taj protest bio je znatno kraći od onog u 20.05 i trajao je oko pet minuta.

Poslanici i odbornici iz redova stranaka Saveza za Srbiju danas su nešto pre policijskog časa u Novom Sadu održali protestnu vožnju biciklima, pod sloganom “Stop diktaturi”. Kako su rekli, na taj način će pozvati gradjane da zajedno “daju pedalu” režimu Aleksandra Vučića.

Odbornik Demokratske stranke u Skupštini Novog Sada Veljko Krstonošić rekao je da okupljeni ovim protestom pokazuju da stoje iza svojih građana koji su sve ovo vreme disciplinovano poštovali mere i slušali preporuke stručnjaka.

Građani Kragujevca pridružili su toj akciji, lupanjem u šerpe, zviždanjem, duvanjem u trube, puštanjem glasne muzike.

To su činili nekoliko minuta “uigrano”, kao i prethodnih osam večeri, sa svojih prozora, terasa ili dvorišta.

Utisak je da se sada već grupe zgrada u kragujevačkim naseljima prepoznaju po tome ko i na koji način daje signal za početak buke, a onda se od sprata do sprata “dovikuju” zvižducima, trubama, lupanjem u šerpe, glasnom muzikom.

U Kragujevcu večeras nije bilo gradjana koji su buku pravili sa ulica, ispred svojih zgrada, ulaza i kuća, kako ih je juče pozvala Inicijativa “Ne davimo Beograd”.

Na osnovu razgovora sa nekima od njih, utisak je da nisu znali za takav poziv.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus