Velika odgovornosti roditelja: U vrtićima samo oko 10 odsto dece

0
Foto: Profimedia

U beogradske vrtiće je došlo 6.284 dece, što je rast u odnosu na dolaznost od prošle nedelje, ali i dalje tek manje od 11 odsto od ukupnog broja upisane dece, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, prenosi Beoinfo.

“Ovaj broj, u danu kada nije više potrebna potvrda poslodavca za dolazak u vrtić, govori nam o velikoj odgovornosti roditelja i svesti da je i dalje potreban veliki oprez u ponašanju, dokle god je virus korona aktivan”, rekao je Gak.

On je dodao da je protekle nedelje, kada su vrtići otvoreni posle skoro dvomesečne pauze zbog epidemije, sve proteklo bez problema, te da očekuje da i dalje bude tako.

“Vrtići su potpuno opremljeni zaštitnom opremom, zaposleni znaju kako treba da se ponašaju, a to znaju i roditelji koji moraju da dovedu decu. Imamo sve uslove za potpuno bezbedan boravak dece i rad zaposlenih”, rekao je Gak.

On je istakao da se poštuju sve mere, da se beskontaktnim toplomerima koje vrtići imaju prvi put svoj deci meri temperatura na ulazu, dezinfikuju ruke, te da se sa ovako malom dolaznošću bez ikakvih problema radi sa decom, uz distancu među njima.

Gak je podsetio da od danas deca u vrtiće dolaze samo sa potvrdom pedijatra da su zdrava, odnosno više nije potrebna potvrda poslodavca da se roditelji vraćaju na radna mesta.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus