Vatrogasci upozoravaju: Ne stavljajte maske u mikrotalasne pećnice

0
Foto: Profimedia

Nekim stvarima poput jaja, stiropora ili gumene lutke nije mesto u mikrotalasnoj pećnici, a tom spisku, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, vatrogasci su dodali i maske za lice, prenosi N1.

Vatrogasne službe suočile su se s brojnim požarima nakon tvrdnji na društvenim mrežama da se zaštitne maske mogu dezinfikovati u mikrotalasnoj pećnici.

Sa sve snažnijim preporukama zdravstvenih službi i vlasti širom sveta za nošenje maski, ljudi tragaju za što jednostavnijim načinom njihovog čišćenja poput mikrotalasne pećnice.

“To predstavlja veliki rizik za izbijanje požara”, upozorava vatrogasna služba savezne države Virdžinije na Tviteru. “Molimo vas, nemojte stavljati maske u mikrotalasnu, čak ni na kratko vreme”.

Vatrogasci u Masačusetsu objavili su fotografiju izgorele kuhinje upozoravajući ljude na “zabrinjavajući trend stavljanja maski u mikrotalasne pećnice u nastojanju da se na njima ubiju virusi”.

Problem je, između ostalog, to što neke maske imaju metalnu žicu kojom se ona oblikuje preko nosa da bi bolje prijanjala.

Nemačke vatrogasne službe upozoravaju da taj metal može da zaiskri u mikrotalasnoj pećnici i da zapali i masku i mikrotalasnu i – kuću.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju čišćenje maski pranjem na 60 stepeni s jakim praškom za veš, bilo ručno, bilo u veš-mašini, te potom peglanjem.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus