Uslov za ulazak u Srbiju negativan test na koronu, cena 6.000 dinara, karantin za one koji ga nemaju, a od 1. juna otvorene i granice prema četiri zemlje…

2
Beta - AP Photo/David J. Phillip

Vlada Srbije je danas usvojila protokol o ulasku državljana Srbije i stranaca u Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Taj protokol predviđa da državljani Srbije mogu da uđu u Srbiju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata.

Ali, ukoliko državljani Srbije koji doputuju iz inostranstva, nemaju taj test s negativnim rezultatom, moraće bez izuzetka da 14 dana budu u kućnoj samoizolaciji, saopštila je Vlada.

Strani državljani mogu u Srbiju ući uz dva uslova: uz negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata, i uz potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici ministarstva zdravlja, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Ta potvrda može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje dolazi strani državljanin.

Epidemiolog doktor Branislav Tiodorović izjavio je danas, posle sastanka Kriznog štaba, izjavio je da za decu starosti do 12 godina test neće biti potreban.

On je dodao da će strani državljani koji nemaju urađen test i koji moraju da idu u izolaciju morati da dostave gde odsedaju, odnosno adresu na kojoj će boraviti.

“Od procene epidemiološke situacije zavisi da li će se mera ublažavati posle 31. maja”, kazao je Tiodorović.

Epidemiolog doktor Predrag Kon izjavio je ranije danas da će test koštati šest hiljada dinara bez usluge.

“Ko neće od naših ljudi da se testira i neće da plaća, on će se odlučiti za samoizolaciju. Šest hiljada dinara je cena bez usluge. Privatnici treba da dobiju odobrenje, ako se na tako nešto pristane, da urade validaciju i dokažu da su sposobni. Oni mislim da mogu da rade brze testove”, kazao je Kon.

On je objasnio i da PCR test direktno pokazuje prisustvo virusa iz brisa.

“To je najpouzdaniji način”, rekao je Kon i dodao da u Srbiji ima 12 laboratorija koje bi mogle da rade testiranje.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 je Vladi preporučio da od 1. juna u potpunosti otvori granice Srbije za državljane Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, navodi se u saopštenju.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Ulazak u republiku Srbiju ili izlazak sa teritorije iste, nije ni Ustavom ni zakonima uslovljen novcanom naknadom, vec, u svim pojedinim slucajevima, moze biti uslovljen samo viznim odobrenjem. Otuda je odluka, misljenje i stav devojcice Brnabic i tima dece oko iste, netacan, protivzakonit, neustavan i neznalacki iskazan javnosti, dovodeci javnost u zabludu. Ukoliko drzava ima interesa za zastitu stanovnistva, onda taj interes mora sama da finansira i bez uslovljavanja jednake dostupnosti kontrolne mere svakom humanom bicu. Zahvaljujem na razumevanju.

  2. Паре за ПЦР тест су унапред бачене паре. Стога је врло важно да буду бачене у прави џеп.

Comments are closed.