“Uski hodnici, čekaonice, klima uređaji, teško do socijalne distance…”: Izazovi sudova u uslovima epidemije koronavirusa

2
Foto: Profimedia

Alumni klub Pravosudne akademije (AКPA) pozvao je danas Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) da pre eventualne odluke o ponovnom otpočinjanju redovnog rada sudova i tužilaštava zatraže stručna epidemiološka mišljenja, propišu zaštitne mere i razmotre sve aspekte takve odluke.

AКPA je ocenio da vraćanje rada pravosuđa u punom kapacitetu treba da je postupno, a da su “najveći rizici u osnovnim sudovima u velikim gradskim centrima, gde dnevno cirkuliše i preko hiljadu ljudi u zatvorenom prostoru”.

“Epidemiološka zaštita građana i bezbedno održavanje suđenja moraju biti prioritet, posebno imajući u vidu da pristup na suđenja za mnoge građane nije stvar izbora, već obaveze”, naglasio je AKPA.

U saopšenju je ukazano na niz problema –  u malim sudnicama je teško obezbediti socijalnu distancu između učesnika u postupku, pisarnice organizovane sa više desetina zaposlenog pomoćnog osoblja, uski hodnici bez ventilacije kao čekaonice za stranke, centralizovani klima uređaji.

Takođe, navodi AKPA, postojaće potreba za zaštitnom opremom što iziskuje velika novčana sredstva, koja se moraju obezbediti za rad pravosudnih organa, pri čemu ovi izdaci nisu planirani godišnjim budžetima.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Уз јавни превоз у који ћемо моћи да уђемо после дугог чекања, добићемо и правосудни систем, који је ионако био неефикасан, а који ће сада имати “покриће” за то и у неусловним просторијама и ко зна у шта ће се тек претворити.

    • Taman posla. Svi koji ne rade do penzije ostaju kod kuće i dobijaju punu platu, uz obavezan dodatak za otežane uslove. Sasvim je dovoljna trećina koja radi i ima svega potrebnog za sve. U vanrednom stanju se pokazalo da savršeno funkcioniše.

Comments are closed.