Uprkos kritikama Fiskalnog saveta, Mali tvrdi: “Nećemo odustati od pomoći 100 evra punoletnima…”

5
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da Vlada Srbije neće odustati od isplate po 100 evra svim punoletnim građanima uprkos kritikama Fiskalnog saveta da ta mera nije ekonomski opravdana i socijalno fokusirana.

On je na konferenicji za novinare predstavljajući garancijsku šemu za kredite poslovnih banaka privredi rekao da je isplata po 100 evra građanima deo paketa za pomoć radi smanjenja štetnih posledica od pandemije virusa COVID-19.

“Želimo da građanima olakšamo izlazak iz krize, a takve mere su predvidele i razvijenije zemlje od Srbije, poput SAD, Hong Kong i Singapura”, rekao je Mali.

Dodao je da je ta mera opravdana i sa ekonomskog stanovišta jer će se novac potrošiti za kupovinu roba i usluga, a time se pokreće ekonomija.

Istakao je da oni koji žele da doniraju taj novac “to mogu uvek da učine” .

Mali je rekao da se budžet puni malo iznad plana, da je juče uradjen presek za poslednji mesec i da se po osnovu akciza, poreza na dohodak, poreza na dodatu vrednost u budžet slilo 33,8 milijardi dinara, a da je plan bio 34,5 milijardi dinara. 

“U narednom periodu očekujemo smanjen priliv zbog odlaganja poreza i doprinosa na plate, poreza na dobit preduzeća, ali bez brige za likvidnost jer imamo potpunu kontrolu troškova i nećemo ugroziti makroekonomsku stabilnost”, rekao je Mali.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

5 KOMENTARA

  1. Tacno je da ne daju iz svog dzepa, pa ne daje vam ni firma plate iz svog dzepa, kakav vam je to komentar, taj novac drzava je mogla upotrebiti i za investicionu potrosnju umesto usmeravanja u direktnu potrosnju gradjanima Srbije, sto smatram dobrom merom vlade u ovoj situaciji.

  2. Послодавац је одмах доставио решења о минималној заради. Узеће по 300 евра месечно, у просек упо раднику. Неће узимати од свих само један месец, већ му ова ситуација омогућава да дугорочно отима, што значи да у просеку на три месеца ће да од радника “отме”, то што ће од државе да добије, тј. 1.000 евра., а и више. Радници ће једном добити 100 евра. Тако то тренутно изгледа, ко коме шта даје и узима.

  3. Ne slusaj sinisa nikoga ni fiskalni savet tih sto evra ce dobro doci gradjanima a i ostaju u srbiji platice se racuni struja voda i kupovina namirnica.

  4. Nema veze, nećemo ni mi glasati za njih… Pa ne daju oni taj novac iz svog džepa, nego iz našeg…

Comments are closed.