Povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da će „godinu između dva svetska dana slobode medija novinari ponovo pamtiti po hapšenjima: novinarke portala Nova Ane Lalić, urednice Kosseva Tanje Lazarević, ekipe KTV Danijela Radića i Roberta Bajtaija, ali i uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića“.

U saopštenju UNS-a se navodi i da će se novinari u Srbiji prethodne godine sećati i po konferencijama za štampu u vreme pandemije koronavirusa bez prisustva novinara, s objašnjenjem da je to posledica brige za njihovo zdravlje.

„Pamtiće se i reagovanje ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljeni tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca napisan za ‘Nedeljnik’. To reagovanje i kasniji odgovor iz kabineta ministra odbrane izazivaju sumnju da je presretnuta elektronska pošta ili da su prisluškivani telefoni članova redakcije ‘Nedeljnika'“, navodi se u saopštenju.

UNS navodi da je godinu za nama obeležilo i povećanje broja fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vredjanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega.

„Udruženje novinara Srbije očekuje da ove godine bude potvrdjena prvostepena presuda ubicama Slavka Ćuruvije, da budu optužene ubice Milana Pantića, da konačno budu pokrenuti postupci za ubistvo 17 naših kolega ubijenih i nestalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine“, navodi se u saopštenju.

UNS očekuje i da budu osudjeni izvršioci i nalogodavci paljenja kuće novinara iz Grocke Milana Jovanovića u decembru 2018. godine.

„U godini za nama nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Suprotno propisima, sve više novca građana odlazi medijima koji otvoreno krše Kodeks novinara“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.