UN: COVID-19 će usmrtiti najmanje 300 hiljada Afrikanaca…

0

Pandemija koronavirusa usmrtiće najmanje 300.000 Afrikanaca i gurnuti 29 miliona u ekstremno siromaštvo, objavila je Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Afriku (UNECA) i upozorila da je potrebno 100 milijardi dolara kako bi se odmah kao odgovor stvorila zdravstvena i socijalna sigurnosna mreža, prenosi N1.

Afričke države, njih 54, zasad su izvestile o 20.000 potvrđenih slučajeva zaraze, što je malo u odnosu na ostatak sveta u kojem je zaraženo dva miliona ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija u četvrtak je upozorila da bi u Africi za tri do šest meseci moglo biti 10 miliona slučajeva.

Ekonomska komisija UN za Afriku podržava i poziv afričkih ministara finansija za dodatnih 100 milijardi dolara podsticaja koji bi uključivali i prekid inostranih dugovanja.

Ta komisija predviđa četiri scenarija koji se temelje na nivou preventivnih mera afričkih vlada. Bez tih intervencija istraživanje je predvidelo da bi se ove godine zarazilo više od 1,2 milijarde Afrikanaca, a 3,3 miliona bi preminulo. Sveukupna populacija crnog kontinenta je oko 1,3 milijardi.

Većina Afrike je uvela mere socijalnog distanciranja, ograničeno kretanje i kontrolu putovanja do potpunih karantina.

U najboljem scenariju, gde sve vlade uvode mere, Africi preti 122,8 miliona zaraženih, 2,3 miliona hospitalizacija i 300.000 preminulih.

Borbu protiv virusa otežava činjenica da 36 odsto Afrikanaca nema uslove za održavanje higijene, a kontinent ima samo 1,8 bolničkih kreveta na 1.000 stanovnika. U Francuskoj je taj omer 5,98 na 1.000, podseća u saopštenju UNECA, prenosi Hina.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus