“Umereni optimizam da ćemo se ove godine, ipak, okupati u moru”: Direktor YUTA o letovanjima

0
Profimedia

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić je izjavio u Novom danu, govoreći o turističkoj sezoni, da treba biti umereno optimističan “da ćemo se ove godine, ipak, okupati u moru.”

Komentarišući mogućnost da Grčka otvori turističke objekte, Seničić je rekao da treba biti optimista i očekivati da će se deo turističke sezone ove godine, ipak, realizovati.

“U Grčkoj je stabilna situacija sa koronavirusom već dvadesetak dana. Od 15. juna je očekivano da se otvore ostrva, da se polako otvaraju objekti za smeštaj i da sezona može da krene od 1. jula”, rekao je on.

Kad je reč o hotelima u Turskoj i Grčkoj, navodi da oni moraju da ispune određene uslove i ko to ne može da ispuni verovatno neće dobiti dozvolu za rad.

“Ono o čemu se priča jeste da kapacitet ne bi smeo da pređe 50 odsto ukupnog, preći će se na klasično posluživanje umesto ‘švedskog stola’…”, objašnjava Seničić za N1.

On dodaje da će to prouzrokovati angažovanje većeg broja zaposlenih, iako su troškovi hotela isti bez obzira na popunjenost. Međutim, ne očekuje da će to dovesti do povećanja cene smeštaja u hotelima.

“Ono što može da bude problem, ukoliko se otvore aerodromi i ukoliko se insistira na smanjenom broju ljudi u avionima i autobusima, to bi značajno poskupelo tu vrstu prevoza”, rekao je on i ocenio da treba očekivati i manji broj ležaljki na plažama zbog socijalnog distanciranja.

Seničić podseća da su turističke agencije privremeno zatvorene od uvođenja vanrednog stanja i navodi da nema informacija da je više od 10 do 12 odsto aranžmana otkazano.

“Oko 250.000 putnika odnosno oko 120.000 ugovora je zaključeno do 15. marta. Najveći broj putnika ima razumevanje za situaciju, oko 88 odsto putnika koji nisu želeli da otkazuju aranžmane prihvatili su da to realizuju u nekom narednom periodu”, rekao je on.

Dodao je da, ko to ne želi, biće mu omogućen povraćaj novca u određenom roku.

“Ali to će značiti prestanak rada ogromnog broja agencija jer je najveći broj  njih obaveze prema partnerima već obavio. Povraćaj novca od partnera nije moguć”, navodi Seničić.

Odgovarajući na pitanje šta se dešava ako neka agencija prestane sa radom, Seničić je podsetio da svaka agencija ima polisu osiguranja, od 200.000 do 400.000 evra u zavisnosti od veličine, ali da u situaciji više sile nije pokriven taj period.

Seničić naglašava da vaučeri moraji biti i “zakonski prepoznati” i da će putnicima biti garantovano, kroz polisu osiguranja, da vaučer mogu da iskoriste ili da ga u nekom trenutku naplate.

Govoreći o gubicima, Seničić kaže da su veliki, ali da će moći da ih procene tek na kraju naredne godine.

“Ovog trenutka nema velikog otpuštanja, imamo obećanja države da će dodeliti dodatne mere kao privrednoj grani koja je najviše ugrožena”, naveo je Seničić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus