Ne, Šveđani stariji od 80 godina neće biti uskraćeni za intenzivnu negu

5
Beta - AP Photo/David Keyton

Švedski list Aftonbladet objavio je članak u kojem tvrde kako je bolnica Karolinska lekarima poslala uputstvo prema kojem, u slučajun edostatka prostora zbog obolelih od koronavirusa, moraju odrediti ko će od pacijenata dobiti intenzivnu negu, a ko neće. 

Brojni mediji su preneli ove tvrdnje (uključujući i Nedeljnik) da da ljudima starijim od 80 godina, kao i mlađima u dobi od 60 do 70 godina kojima je zatajio neki od organa, ne treba intenzivna nega.

Reč je, međutim, o iskrivljenom tumačenju dokumenta ove bolnice koji je, zapravo, pojašnjenje preporuka koje je objavilo nacionalno telo za socijalna pitanja, a na šta je ukazao i novinar Emanuel Karlste u svom blogu, pod naslovom “Ne, Šveđani stariji od 80 godina neće biti uskraćeni za intenzivnu negu tokom pandemije koronavirusa”.

“To prosto nije tačno, to bi bilo nezakonito”, napisao je ovaj novinar.

Ovaj dokument se odnosi prvenstveno na slučaj eskalacije krize, dakle ne odnosi se bezuslovno na period pandemije, koja bi dovela do toga da zbog opterećenja kapaciteta neki prioriteti moraju da se prave. Švedska se, inače, ne nalazi u takvoj situaciji, bar za sada.

S druge strane, u dokumentu se govori o “biološkim godinama”, koje ne zavise od godina rođenja, već od celokupnog stanja organizma na koje utiču i potencijalna hronična oboljenja.

U predmetnom dokumentu se, kako je istakao autor, jasno navodi i sledeće: “Svi moraju biti tretirani pod istim uslovima”; “prioriteti se ne smeju zasnivati ma godinama pacijenta”.

Pogrešno tumačenje dokumenta je izvedeno iz sledeće stavke u kojoj se navodi da u slučaju da je neophodno, različiti faktori se moraju uzeti u obzir u procesu profesionalne procene. Između ostalog, problemi sa određenim ogranima, poput srca ili pluća, moraju se uzeti u obzir pri proceni. Kako se navodi u ovom uputstvu za lekare, odluke se ne donose na osnovu godina pacijenta, da se treba voditi procenom ko od pacijenata ima najveću šansu da preživi, kao i da u slučaju da je intenzivna nega nedostupna, da se tim pacijentima omogućava regularni medicinski tretman dok se ne oslobodi prostor.

Interesovanje za švedski metod borbe protiv korone izazvana je činjenicom da je švedska vlada odlučila da uvede najliberalnije mere u Evropi, dopustivši građanima da se slobodno kreću i normalno žive, uz otvorene kafiće i restorane i blage zabrane.

ISPRAVKA: Tekst je prvobitno objavljen sa informacijom koju su preneli brojni mediji da pacijentima starijim od 80 godina biti uskraćen tretman na respiratorima u slučaju eskalacije krize. Tekst je izmenjen u skladu sa razjašnjenjem da su mediji pogrešno protumačili dokument švedske Karolinske bolnice

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

5 KOMENTARA

  1. kad se bolje i logično razmisli svedjani će biti jedina nacija koja je najinteligentnije postupila..imam mnogo razloga da ih ne navodim ali zapamtite najzdravije razmišljanje i stav imaju svedjani

  2. U Srbiji su te mere na snazi i kad nema COVID-a. Osobe starije od 75, osim ako nemaju vezu, se ne primaju u bolnice i ne operisu se elektivno.

  3. To je pravo lice Svedske o kojoj gotovi svi Srbi imaju visoko misljenje. Svedska vlada razmislja samo i iskljucivo o novcu. Nije cudo sto se ovde govori o pripadnicima starijeg zivotnog doba. Treba ubrzati njihov odlazak i tako ustedeti na izsplatama penzija. Potrosacko drustvo koje se krije pod maskom humanosti,plemenitosti i brige za svoje stanovnistvo. Odvratno, da odvratnije ne moze da bude. Ljudi koji su svojim radom izgradili zemlju kao penzioneri i stari nisu pozeljni jer su balast za drzavu. Mnogi ce pominjati “visok zivotni standard” a o obespravljenosti i sikaniranju niko ne zeli da govori.

  4. U gradu Malmö u kojem građani već decenijama imaju neobičan običaj da nasrću jedni na druge dok hodaju ulicama, prodavnicama i hodnicima, što je sada tokom epidemije došlo do još većeg izražaja jer mnogi na ulicama shvataju to što normalni građani nastoje da održe rastojanje od njih kao slabost i strah i onda još napadnije nasrću na te normalne osobe u nastojanju da ih zastraše.

Comments are closed.