U Srbiji 41 odsto gradana strahuje da bi moglo da se zarazi korona viusom, a blizu trećine nosi masku kada izlazi iz kuće, pokazalo je istraživanje kompanija za istraživanje tržista i ispitivanje javnog mnjenja „Intelidžens“ (Intelligence), koje je objavljeno danas.

„U Srbiji postoji strah 41 odsto građana da može da se zarazi, ali je to ispod proseka za posmatrane zemlje sveta koji iznosi 55,6 procenata. Istovremeno, oko 31 odsto građana Srbije nosi masku kada izlazi iz kuće, što je u odnosu na druge zemlje iz istraživanja nešto ispod proseka (37,5 odsto), ali više od Norvežana, Britanaca, Španaca“, pokazalo je to online istraživanje sprovedeno u trećoj nedelji marta, na uzorku od 776 građana.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-428-od-26-marta-do-2-aprila/

Oko devet procenata građana Srbije nema nikakav strah da će da bude zaražen, pokazalo je istraživanje, što je u skladu sa rezultatima koji pokazuju da u evropskim zemljama postoji manji strah nego u azijskim, te se u odnosu na njih Srbija nalazi u proseku.

U Srbiji se iznad proseka (83 odsto) poštuje mera izbegavanja javnih mesta i gužvi, dok je prosek u celokupnom istraživanju 68,9 odsto.

Online ispitivanje je pokazalo i da oko 75 odsto građana Srbije vodi računa o higijeni više nego ranije, što je i prosek u svetu.

Rezultati iz istraživanja u Srbiji su upoređeni sa rezultatima kompanije „YouGov“, koja je koristila istu istraživačku tehniku u istom periodu na globalnom nivou (Kina, SAD, UK, Francuska, Italija, Nemačka, Austrija, Španija, Indija…), precizirano je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, istraživanje je urađeno kako bi se u situaciji vanredno stanja ili vanredna situacije, uvedenih u velikom broju zemalja sveta, ispitalo ponašanje građana koje je zbog okolnosti drugačije od uobičajenog.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentar(1)

  1. re: U Srbiji se iznad proseka (83 odsto) poštuje mera izbegavanja javnih mesta i gužvi, dok je prosek u celokupnom istraživanju 68,9 odsto Ne unosite se drugima u lice, a ako ste preblizu jedni drugima okrenite glavu u stranu, pogovo kada govorite, naravno, ako na toj strani nema nikog na manjoj udaljenosti od dozvoljene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.