U Smederevu 28 novih slučajeva zaraze, čekaju se rezultati za još 50 osoba, u Zaječaru 14 zaraženih: U Srbiji danas bez smrtnih slučajeva, pozitivno još 67 osoba…

0
Foto: Profimedia

U Srbiji danas nije registrovan nijedan smrtni slučaj od posledica infekcije koronavirusom, a pozitivno na COVID-19 je još 67 osoba, od testirane 3.644 osobe u poslednja 24 časa.

Epidemiolozi naglašavaju da epidemija koronavirusa u Srbiji polako stišava, ali da se u poslednjih nedelju dana javljaju lokalna žarišta zaraze.

Širenje virusa registrovano je u radnim kolektivima, najpre, u Leskovcu, a onda i u Vranju. Poslednjih dana, virus se na sličan način proširio u Smederevu i Zaječaru. Epidemiolozi su objasnili da su zatvoreni prostori u kojima ljudi provode više sati najrizičniji, a posebno u slučaju kada se ne koristi zaštitna oprema u vidu maski i rukavica, kao i kada se ne praktikuje fizička distanca od metar i po do dva metra među zaposlenima.

Jedno od manjih žarišta trenutno je u Zaječaru gde niko od zaraženih nema težu kliničku sliku. Zabeležno je 14 slučaja zaraze.

Govoreći o slučaju “Pozorište” u Zaječaru, imunolog Srđa Janković je ranije danas rekao da se testiraju njihovi kontakti. Dodao je i da misli da će to ostati lokalizovano na taj kolektiv i članove njihove primarne porodice.

“Nova žarišta su očekivana i tamo se odmah reaguje tako što se steže protivepidemijski obruč oko njih”, naveo je Janković.

Prethodnih dana, žarište je prepoznato i u radnim kolektivima u Smederevu. Kako je objavio Blic, šitenje zaraze registrovano je u dva pogona fabrika “Kajzen” i “Luka fud” iz Umke gde je na novi virus pozitivno još 28 radnika. Sada se očekuju rezultati još 50 testiranih osoba.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus