“U okruženju se sprdaju sa našim rukovodstvom, a to je gore nego da nas mrze”: Saša Janković o “srpskom lutanju”

3
Foto Nedeljnik

U Srbiji i širom Balkana se vlasti po pravilu ne smenjuju dok se u Vašingtonu i Moskvi odluči da je vreme, i to nije sramota Amerike i Rusije, već naša, izjavio je u intervjuu za portal Nova.rs bivši ombudsman i predsednički kandidat iz 2017. godine Saša Janković.

“Evropska unije (EU) je prestala, ako je ikada i bila, da bude odlučujući faktor. Sada je u nokdaunu, i to zbog manjka vizionara, a viška birokrata na njenim ključnim pozicijama. Nadam se da će naći način da vrati pravi smisao svog postojanja, preko potreban svim evropskim narodima”, rekao je on.

Janković je ocenio da režim u Srbiji “i dalje spoljnjopolitički luta stalno tražeći gazdu, vukući Srbiju sa sobom kao otvoren kofer iz koga ispada sve. Naša zemlja prvo mora da stane na zdrave noge da bi mogla da nađe svoje mesto u svetu, ali ne kao bilo čiji vazal, već kao stabilna demokratska država koja sama bira svoje društvo i u svakom je dočekuju rado”.

“Smatram da budućnost Srbije treba da bude moderna, a Srbija deo zapadne civilizacije naroda. Mnogi su mislili da će nas proces evrointegracija neminovno dovesti do cilja, makar zemlju vodili oni koji ga neiskreno sprovode. Pokazalo se da to nije tačno”, dodao je on.

Janković je naglasio da zemlje poput Srbije “nisu stremile ka EU da bi imao ko da nam propiše debljinu gumice na tegli ajvara, već zbog velikih ideja demokratije i solidarnosti, zbog zajedničkog interesa da naš kontinent ne postane špajz Amerike, Rusije, Kine ili nekog četvrtog”.

“A ako i kada stanemo na noge i mi i druge državice južnoslovenskih naroda, kada jednom prebrodimo dečje bolesti demokratije, izvidamo rane iz prošlosti i prevaziđemo nacionalne komplekse niže ili više vrednosti, treba da nađemo snage da se ponovo udružimo u savez koji može da odoli regionalnim i jačim vetrovima”, rekao je on.

“Srbija u kojoj bih voleo da moji potomci žive, je zemlja velikih ideja, širokih horizonata, miroljubiva i jaka, jer samo jaki mogu da garantuju mir. Zemlja čije lidere njeni građani kritikuju, ali niko im se u svetu ne podsmeva. Adošli smo do toga da se čak i u okruženju sprdaju s našim državnim rukovodstvom, što je čini mi se još gore nego da nas mrze. Inače, nije to previše pametno i govori o njihovom kompleksu koliko i o našoj trenutnoj situaciji: ima puno toga što svako od nas treba da sredi u svom dvorištu, pre nego što se okrenemo susednom”, naveo je Janković.

“Mislim da je bila 2016. godina kada sam, kao Zaštitnik građana dao intervju za NIN, na naslovnoj strani je stajalo otprilike “Nije država jedan čovek”. Sada mi je deplasirano da o tome pričam, da se nadmećem u opisivanju stvarnosti koju vidi svako dete. Imamo komičare koji će to da rade mnogo kreativnije od mene”, rekao je on na pitanje da li mu se čini da u Srbiji sve rešava jedan čovek, Aleksandar Vučić.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. O kakvom okruženju priča Janković? Da je to rekao neko iz Amerike, Kine ili Brazila, ko nema blage veze sa dešavanjima i odnosima “u okruženju” ja bih razumeo. Kada NARUČENI i plaćeni tekst Dragana Đilasa objavi index.hr a Janković to odlično zna, onda je očigledno da se radi o njegovom foliranju da ne zna o čemu se radi. Janković je čovek koji ne može Vučiću da oprosti da ga nije reizabrao na položaju zaštitnika građana (i uskratio mu platu od 7000€ za nerad) je toliko pun mržnje da će ga verovatno i do samog groba proklinjati. Takav čovek, zaslepljen mržnjom i potpunom odsutnošću razumnog rasuđivanja je za žaljenje i ne treba mu pridavati nikakav značaj.

  2. E ako ti trebas Jankovicu da nas vodis kroz zivot onda smo stvarno dotakli dno. Das coveku prst on ti odsece ruku. Ti si Jankovicu sombol nezahvalnosti,otudjenosti,sebicnosti i izdaje. Tebi smeta kao i ostalima,saznanje da ste nesposobni u smislu kada se poredite sa Vucicem.Covekom koj radi na sve strane i uspeva u tome. Nemalo je primera za to barem u Srba. Ljubomora na uspesnije,bolje,jace,inteligentnije. Lakse je sve podneti ako druge vidis kroz sebe samoga. “Ako sam ja lose prosao u zivotu ,lakse mi je ako su i ostali prosli slicno meni”. Da ne da lepi Bog da tebe Jankovicu i zebi slicnoma vidimo na pozornici ove zemlje. To bi znacilo apsolutnu propast ove drzave ,naroda i buducnosti svih nas.

Comments are closed.