U situaciji kada mnoge zemlje zbog pandemije korona virusa kroz postojeće procedure za vanredne situacije ograničavaju slobodu kretanja i obezbeđuju snabdevanje, mađarski premijer Viktor Orban koristi krizu da proširi svoja ovlašćenja novim zakonom kojim bi vanredno stanje moglo da se produži unedogled.

Novi zakon, navode analitičari sajta Eurointelligence.com, sadrži i odredbe koje bi Orbanu omogućile da „pritegne“ pružaoce informacija i kada nije vanredno stanje.

Mađarski parlament danas će, kako prenosi Eurointelligence.com, razmatrati nacrt zakona koji će Orbanu omogućiti da vlada uredbama na neodređeno vreme.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Parlament može da okonča vanredno stanje većinom glasova, međutim, s obzirom da Orbanov Fides i Hrišćansko-demokratska narodna partija (KDNP) imaju dvotrećinsku većinu u parlamentu, zakon „de fakto znači kart blanš“ odnosno daje Orbanu „odrešene ruke“.

U analizi se navodi da Orban koristi ista metode da proširi moć kao što su to oduvek radili fašistički dikatatori. Novi zakon bi mu omogućio da suspenduje pojedine zakone, odstupi od zakonskih odredbi ili preduzme druge vanredne mere.

Pored ostalog, novi zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora, čak i do osam godina, za one koji krše naredbu o izolaciji ili karantinu.

I one koji šire dezinformacije koje mogu da izazovu paniku u javnosti čeka zatvorska kazna od tri godine koja može da bude produžena i na pet godina u posebno teškim slučajevima.

Eurointelligence.com piše i da je mađarska armija protekle nedelje slala uniforimsane timove za kontrolu u pojedine privatne kompanije.

Prema ministru odbrane, vojska treba da obezbedi proizvodnju ključnih industrija, poput transporta, telekomunikacija i zdravstva.

Orban je u jednoj radio emisiji rekao da u slučaju da nacionalizacija postane neophodna, vojska i policija moraju da budu prisutne u tim kompanijama.

Opoziciona partija Jobik protestovala je navodeći da kompanije mogu da budu u obavezi da proizvode ali da zakon ne predviđa prisustvo vojske.

I ako zakon ne dobije podršku opozicionih partija, nedelju dana kasnije može da ga izglasa Orbanova dvotrećinska većina, piše Eurointelligence.com.

U Mađarskoj je trenutno 131 osoba obolela od COVID-19 i ima šest smrtnih slučajeva.

Relativno mali broj obolelih pripisuje se malom broju testiranih.

Orban je inače za epidemiju već okrivio jednog od svoji „omiljenih krivaca“ – migraciju, objašnjavajui da su epidemija i migracija logično povezani jer se virus širi kada se ljudi kreću.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.