U Hrvatskoj izolovali virus u laboratoriji: Može da pomogne u razvoju vakcine, vetar je u leđa naučnicima za dalja istraživanja…

0
Beta/AP Photo/John Minchillo

U Klinici za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” u Hrvatskoj izolovali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uslovima, javio je hrvatski RTL koji navodi da je to prvi korak za vakcinu, a stručnjacima vetar u leđa za dalja naučna istraživanja.

“Uzgojili smo virus u laboratorijskim uslovima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2”, rekla je je biolog u Klinici Željka Mačak Šafranko, preneo je Jutarnji list.

“Kao prvo je tu neka stvar da se celi virusni genom sekvencionira, da se vidi kakav je sled nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako jako se umnožava…”, objasnio je Ivan Kristijan Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević”

Mačak Šafranko dobro se seća dana kad su virus izolovali.

“Bili smo u totalnom haosu. Radili smo celu nedelju od jutra do mraka. Totalni haos, hrpa uzoraka za testiranje… Međutim, naučna znatiželja je tu nekako prevladala da sam ja uspela da odem u tu laboratoriju, stavim taj bris na stanice. Nakon pet dana sam došla i videla da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osećala sam se ponosno i srećno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako”, objasnila je.

Izolovani virus poslali su u Nemačku i to dan nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb. Kancelarija im je bila potpuno uništena.

“Jednom kad ustanovimo da jedna materija može da deluje protiv virusa, mi moramo da dokažemo da ta materija ne deluje samo protiv lokalnih virusa, nego da je šire primenjiva”, rekao je vođa tima pri “Helmholtz” centru za infektivna istraživanja u Nemačkoj Luka Čičin-Šain.

Uz hrvatski izolovani virus imaju i nemački, austrijski, sa severa Italije i uskoro iz SAD-a.

“Do vakcine treba sigurno godina dana, možda i više, ali nisu stvari tako crne kako se čini na prvi pogled. Pre nego budemo imali neku efikasnu vakcinu, vrlo je verojatno da ćemo imati mogućnost lečenja ovoga virusa”, rekao je Čičin-Šain za RTL.

Upravnica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kaže da je ovo veliki uspeh i za Kliniku i za Hrvatsku.

“No, u prvom redu je to uspeh za tim koji dugo vodim. Međutim, oni su se sada već osamostalili i većinu toga su radili samo uz moje znanje, ali vrlo samostalno. Imati svoj virus, izolovati domaći soj virusa je velika stvar. Možete ući u sve naučno-istraživačke i kliničke studije u svetu, a bitno je i zbog saradnje koju imamo s našim partnerima u svetu. Njima smo i poslali virus i pomoći će im u karakterizaciji tog virusa, ali moguće i u razvoju nekakvih vakcina”, kazala je Markotić gostujući u emisiji RTL Danas.

Otkrila je i da je Klinika pre nekoliko dana dobila ponudu i da se uključi istraživanje američke biotehnološke kompanije.

“Oni rade najmoderniju staničnu bioterapiju koju primjenjuju u tumorima, ali isti principi bi se mogli da primene i u borbi protiv virusa. Ponuda je vrhunska, ali videtćemo hoćemo li moći da se dogovorimo”, rekla je Markotić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus