U Gerontološkom centru u Nišu još osmoro sa tegobama: Sedam štićenika i jedan zapolseni

0
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Predsednik Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug ministar Branislav Nedimović rekao je danas u Nišu da su u Gerontološkom centru u tom gradu još sedmoro korisnika i jedan zaposleni, koji su prvobitno bili negativni na testiranju na koronavirus, prijavili tegobe.

On je podsetio da je u tom centru koronavirus prethodnih dana potvrđen kod 151 korisnika. 

Nedimović je kazao da ima novoobolelih i u privatnom staračkom domu “Eskulap” i dodao da je za poslednjih 48 sati tamo otkriveno 20 lica pozitivnih na koronavirus.

“Što se tiče stanovništva Niša, mislim da sve ide u boljem smeru. Sa Infektivne klinike smo danas otpustili 21 pacijenta, jer su ozdravili, a biće otpuštanja još i sve više iz  časa u čas”, kazao je Nedimović, nakon obilaska niškog Doma zdravlja. 

On je istakao da epidemiolozi u Nišu prave plan otvaranja novih privremenih bolnica koji će predati štabu u Beogradu.

“Ideja nam je da za kovid bolnicu uzmemo jedan objekat u Niškoj Banji, da predložimo Pirot i najverovatnije Zaječar, zato što tamo imamo infektologe. Razmatramo oko Sokobanje šta ćemo da radimo”, izjavio je Nedimović.

On je rekao da su za prihvat obolelih spremne privremene bolnice u studentskim domovima u Nišu i hotel “Naisus” i da više neće biti potrebe za novim privremenim bolnicama jer će iz “Čaira” krenuti otpuštanje pacijenata. 

“U Nišu imamo dovoljno medicinskog osoblja, imamo i alternativu kako da to rešimo. Juče je počelo potpisivanje ugovora o angažovanju 210 lica, od kojih su 120 doktori i 90 medicinske sestre”, naglasio je Nedimović.

On je kazao da je u toku današnjeg dana obavljena kompletna dezinfekcija Gerontološkog centra i Doma zdravlja u Nišu, a potom će se dezinfikovati najvažnije gradske saobraćajnice. 

Preduslov uspešne borbe protiv koronavirusa, dodao je Nedimović je testiranje, zaštitna oprema i dezinfekcija, a to se, prema njegovim rečima, upravo i radi. 

“Dodatni testovi su krenuli prema Veterinarskom specijalističkom institutu u Nišu. Oni zajedno sa Insitututom za javno zdravlje urade dnevno 600 testova, a sve preko toga nosi se za Batajnicu”, izjavio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, laboratorija koja je juče dobijena iz Kine, neće moći da bude postavljena u narednih 15 dana, ali kada bude u funkciji biće od strateške važnosti za Niš jer će moći da radi 1.000 testova dnevno. 

Nedimović je rekao da je pod kontrolom stanje u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Toponici i u domu u Blacu, ali da ga brine stanje u tom mestu pošto je poslednjih dana prijavljeno 33 novoobolelih. 

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan kazao je da se stanje u tom gradu popravlja i da je ta ustanova doskora radila 100 rendgenskih snimaka pluća lica koja su imala respiratorne tegobe, dok se sada ne obavlja ni 30 dnevno.

Jerkan je rekao da je on kao lekar sportske medicine mišljenja da će sportisti moći da se u septembru vrate takmičenjima. 

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus