U Crnoj Gori 85 slučajeva korona virusa, 14 osoba u bolnici

0
Foto: Profimedia

U Crnoj Gori je do sada registrovano 85 slučajeva infekcije koronavirusom, od čega 60 u Podgorici i Tuzima, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje.

U Kliničkom centru Crne Gore leči se 14 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, a troje je na intenzivnoj nezi, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Navodi se da su svi pacijenti trenutno stabilnih vitalnih parametara.

Pod zdrastvenim nadzorom je trenutno 6.278 osoba.

Od ukupnog broja inficiranih najviše ih je u Tuzima, gde je skoro trećina registrovanih slučajeva koronavirusa, zbog čega je taj gradić sa 15.000 stanovnika od sredine ove sedmice pod karantinom.

“Epidemiološka situacija u Crnoj Gori jako je ozbiljna i još raste broj inficiranih koronavirusom”, upozorio je ranije direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša i apelovao na građane da budu odgovorni i poštuju socijalnu distancu i ostanu kod kuće.

Od 17. marta, kada su u Crnoj Gori registrovani prvi slučajevi koronavirusa, preminula je jedna osoba. Reč je o muškarcu iz Podgorice starosti 65 godina, koji je imao hroničnih problema s plućima.

Od 15. marta na snazi su restriktivne mere Vlade Crne Gore u cilju suzbijanja epidemije, od zabrane okupljanja, putovanja, ograničenja kretanja.

Vlada Crne Gore nije uvela policijski čas, a od svih njenih mera u javnosti je problematizovana i kritikovana odluka da objavljuje spiskove osoba koje su u samoizolaciji.

Izvršna vlast taj potez pravda zaštitom zdravlja i očuvanja života ljudi, ali civilni sektor ukazuje da je reč o kršenju ustava i prava na privatnost, zbog čega je apelovao na Vladu da povuče tu odluku i proaktivnim merama stimuliše građane da preuzmu odgovrnost za svoje postupke.

Ustavnom sudu Crne Gore podneta je inicijativa da preispita kontroverznu odluku Vlade o objavljivanju spiskova osoba koje su u samoizolaciji.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus