U 13 evropskih zemalja broj smrtnih slučajeva od korone čak do 60 odsto veći od zvanične statistike

0
Foto: Profimedia

Broj preminulih od koronavirusa mogao bi biti i 60 odsto veći nego što govore službeni podaci, pokazala je analiza Fajnenšel tajmsa o žrtvama pandemije sprovedena u 14 zemalja. U svim analiziranim zemljama, osim Danske, broj smrtnih slučajeva daleko je veći od službenog broja smrti od koronavirusa.

Višak smrti jedna je od temeljnih epidemioloških mera koja označava povećanje broja preminulih osoba na nekom području. Najčešće se izražava kao odstupanje broja preminulih u odnosu na godinu pre, tako da se određeni broj smrti može pripisati pojavi neke bolesti, u ovom slučaju COVID-19.

Neke evropske države tako beleže izraženi višak smrti, poput Belgije, Italije, Francuske, Španije i Velike Britanije, dok one koje su manje pogođene virusom nemaju takav višak.

“Pritom svakako treba naglasiti da se brojčani višak smrti sastoji od barem tri pokazatelja: smrti pripisivih koronavirusu, smrti koje su uzrokovane koronavirusom koji nije bio dijagnostifikovan (neprepoznati slučajevi) i smrti koje nastaju kao posledica poremećaja u redovnom radu zdravstvenog sistema”, izjavio je za Jutarnji list prof. dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Splitu koji je i član Vladinog Naučnog saveta za borbu protiv pandemije koronavirusa.

“Kada pogledamo podatke iz drugih zemalja i izrazimo ih kao specifične stope umiranja prema desetogodišnjim skupinama, možemo izračunati očekivani broj umrlih. Pritom, ako bi se zarazili svi ljudi u Hrvatskoj i ako bi naše stope umiranja bile iste kao u drugim zemljama, od koronavirusa u Hrvatskoj premimnule bi 80.804 osobe. Letalitet (smrtnost) je u jasnom porastu od srednje životne dobi prema najstarijim dobnim skupinama; u skupini iznad 85 godina on neretko iznosi više od 30 odsto. Uz taj broj svakako bi trebalo uračunati i druge uzroke smrti, što bi u krajnjem slučaju moglo dovesti i do više od 100.000 preminulih osoba u ovoj godini”, naglasio je Polašek.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus