“Trampova najbizarnija predstava”: Sada je u klinču sa saveznim državama, ko je nadležan za otvaranje zemlje

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

Suočen sa sve oštrijim kritikama o kasnoj reakciji i slaboj koordinaciji u upravljanju krizom pandemije i s druge strane opterećen obećanjem o procvatu ekonomije, predsednik SAD Donald Tramp najavio je otvaranje zemlje, ali i pokrenuo ustavna pitanja o svojim ovlašćenjima, tvrdnjom da su ona apsolutna u odnosu na savezne države, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Pošto je za vikend odustao od održavanja brifinga o krizi pandemije, Tramp se u ponedeljak vratio za govornicu i izveo jednu od svojih najbizarnijih predstava do sada s tvrdnjom da ima apsolutna ovlašćenja po pitanju ukidanja mera ograničenja, piše Gardijan.

Novinari su osporavali Trampovu izjavu na Tviteru u kojoj je tvrdio da ima ovlašćenja kojima može nadjačati odluke guvernera saveznih država o zatvaranju neesencijalnih kompanija, javnih prostora i izolaciji građana.

“Kad je neko predsednik SAD, ovlašćenja su potpuna”, rekao je Tramp, posle čega su njegovu izjavu, naglašava Gardijan, analitičari protumačili kao grubo i pogrešno tumačenje Ustava.

Iako se nagadjalo da će Tramp na konferenciji saopštiti da iz stručnog tima otpušta najznačajnijeg stručnjaka za zarazne bolesti u zemlji Entonija Faucija, Tramp je to negirao.

Čim je pristupio govornici Fauci je, naglašava Gardijan, odstupio od linije Bele kuće da su zemlja i privreda na pragu ponovnog i potpunog otvaranja.

Razgovori o tome kako i kada ponovo pokrenuti ekonomiju u SAD počeli su pošto je Tramp prethodnih dana pretrpeo kritike da je sporo reagovao na opasnosti širenja virusa i da su mnogi životi mogli biti spaseni da su mere o fizičkom distanciranju donesene ranije, pojašnjava agencija Asošiejtid pres.

Trampovu frustraciju pojačali su komentari Faučija, koji je u nedelju za CNN rekao da je, “očigledno” da su životi mogli biti spaseni da su mere ranije uvedene. Tramp je na to odgovorio tvitom koji je sugerisao moguće otpuštanje 79-godišnjeg lekara. Ali, iako se svojim saradnicima žalio na Faucija i njegovu spremnost da mu protivreči, Tramp zna da bi njegovo otpuštanje bilo žestoko kritikovano, tvrde neimenovani izvori bliski Beloj kući.

Trampova tvrdnja da bi mogao naterati guvernere da ukinu stroge mere ograničenja u svojim državama, jer ima potpuna ovlašćenja, takodje predstavlja dramatičan pomak u tonu, ocenjuje AP. Američki predsednik je nedeljama tvrdio da bi savezne države, a ne njegova administracija, trebalo da predvode odgovore na krizu.

Dok je predsednik izdavao preporuke savetujući ljudima da ostanu kod kuće, guverneri i lokalni lideri uveli su obavezna ograničenja, uključujući zatvaranja škola i fabrika koje proizvode manje važne proizvode. AP dodaje da su prema američkom Ustavu za javno zdravlje odgovorni zvaničnici saveznih država, a ne federalne vlasti.

Iako je Tramp odustao od ukidanja mere ograničenja do Uskrsa, sada insistira na pokretanju privreda koja se dramatično smanjila. Zatvaranje je takodje omalovažilo njegovu predizbornu poruku koja se oslanjala na procvat ekonomije, ocenjuje AP.

Trampova tvrdnja da je njegova moć apsolutna i da može narediti ukidanje ograničenja kako bi pokrenuo ekonomiju usledili su posle najave guvernera saveznih država na severoistoku i duž zapadne obale da će koordinisati napore za postepeno ukidanje ograničenja i otvaranja fabrika prema vlastitom rasporedu, kada zdravstveni stručnjaci ocene da je to bezbedno, istakaoje CNN.

Demokratski guverneri Nju Džersija, Konektikata, Pensilvanije, Delavera i Roud Ajlanda, kao i republikanski guverner Masačusetsa objavili su planove da imenuje zvaničnike za javno zdravlje i privredu u regionalnoj radnoj grupikojatreba da radi na osmišljavanju ponovnog otvaranja saveznih država.

Tramp je ranije rekao da su guverneri odgovorni za borbu protiv pandemije korona virusa, ali je u ponedeljak tvrdio da je on glavni i da će doneti odluku kada i kako ponovo otvoriti zemlju, napisao je Njujork tajms, ističući da je taj preokret pokrenuo ustavna pitanja o stvarnom obimu njegovih ovlašćenja i doveo ga do još jednog potencijalnog sudara sa saveznim državama.

Tokom pandemije, naglašava list, Tramp je imao nekoliko oprečnih izjava. Nekoliko puta je umanjio ozbiljnost korona virusa, a zatim je nazvao najozbiljnijom situacijom s kojom se nacija suočila. Napadao je ali i branio Kinu zbog njenog postupanja u epidemiji korona virusa na njenom početku.

Pozvao je na strogo fizičko distanciranje, zatim pozvao na ponovno otvaranje do Uskrsa, da bi na kraju odustao od plana ponovnog otvaranja. U nedelju je hteo da otpustiti Faučija, da bi u ponedeljak odbacio tu ideju.

Napetost s guvernerima oko ukidanja ograničenja dolazi u kritičnom trenutku krize dok se guverneri saveznih država suočavaju s dvostrukom katastrofom smrtonosne pandemije koja uništava ekonomiju i koji pokušavaju odmeriti kada bi bilo sigurno nastaviti poslovni i društveni život bez rizika od drugog talasa bolesti i smrti.

Tramp je stajao po strani dok su se guverneri bili bez vodjstva, ali kada su najavili zajedničke i koordinirane aktivnosti, čini se da je predsednik pokazao interes da preuzme zasluge za ponovno pokretanje ekonomije jer je, naglašava njujorški list, proteklih nedelja više od 16 miliona ljudi prijavilo nezaposlenost.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus