Donald Tramp izdao je naredbu američkoj vojsci da napadne i uništi svaki iranski brod koji bude uznemiravao američke brodove. Američki predsednik to je objavio na svom Tviter profilu, prenosi CNBC.

Naredba se odnosi na incident koji se dogodio pre nekoliko dana kada su se iranski vojni brodovi opasno približili američkima u Persijskom zalivu.

Grupa od 11 brodova mornarice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGCN) opasno se približila brodovima američke vojne mornarice i obalske straže u Persijskom zalivu, objavila je američka vojska.

Prema saopštenju američke vojske, iranski brodovi približili su se šest američkih vojnih brodova koji su se u tom trenutku u međunarodnim vodama povezivali s vojnim helikopterima.

U jednom trenutku bili su udaljeni samo desetak metara od jednog broda američke obalske straže.

Američka strana je uputila nekoliko upozorenja putem radio veze, sirena i uređaja za stvaranje buke i iranski brodovi su nakon sat vremena otplovili.

„Opasni i provokativni potezi Iranske revolucionarne garde pojačali su opasnost od greške u proračunu i sudara i nisu bili u skladu s međunarodno priznatom Konvencijom o međunarodnim propisima za sprečavanje sudara na moru“, stoji u saopštenju američke vojske.

Iranski mediji nisu izvestili o incidentu.

Napetosti između Irana i SAD-a ponovo su se razbuktale početkom godine nakon američkog ubistva čelnika iranske Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija u Iraku.

Iran je uzvratio raketnim napadom na vojnu bazu Ain al-Asad u kojoj su bili smešteni američki vojnici. U napadu niko nije ubijen niti ranjen.

Početkom aprila američki predsednik Donald Tramp utvrdio je da Iran i njegovi saveznici planiraju tajni napad na američke ciljeve u Iraku upozoravajući da će, bude li izveden, platiti „jako visoku cenu“.

Izvori u pomorskim bezbednosnim snagama rekli su u sredu da je tanker koji je plovio pod zastavom Hong Konga nakratko zadržan u Iranu nakon što su ga naoružani pripadnici iranske garde brzim čamcima preusmerili s rute kroz Omanski zaliv u iranske teritorijalne vode.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.