“Totalna blokada pravi veću štetu nego koronavirus”: Poznati švedski lekar podržava mere svoje vlade

0
Profimedia

Od “cirkuske atrakcije” o kojoj govori čitav svet zatvoren u svoja četiri zida, do zemlje koja je svojom taktikom za borbu protiv koronavirusa izabrala i strepnju i iščekivanje šta bi moglo da se dogodi.

Ipak, poznati švedski neurolog i anesteziolog Klaes Hultling smatra da je to dobar model.

“Mi smo zauzeli drukčiju taktiku i u tome podržavam našu vladu. Trenutno niko u svetu nema tačne smernice kako se boriti protiv ove bolesti. Švedska strategija ne govori da je virus slab i da ga podcenjujemo, naprotiv svesni smo situacije, ali nema dokaza da će strogi karantin biti bolja opcija od ovog našeg modela. Tek ćemo nakon šest meseci moći podvući crtu i reći čiji je pristup bio bolji. Takođe, mentalitet Šveđana, da se neko sada ne uvredi, malo je drukčiji od, recimo to tako, ležernijih ljudi s Mediterana. Nama ne trebaju naredbe i policijski čas da bi poslušali preporuke zdravstvenih vlasti. Ako nam se kaže ne družite se jer tako ugrožavate druge ljude, e onda se nećemo ni družiti jer smo uviđavni i ne želimo da se neko zarazi”, rekao je Hultling u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

On ističe da je rizik od apsolutnog karantina u ekonomskom smislu ogroman.

“Ne možete uništiti celu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mera zaista uticati na epidemiju. Mera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana, te nas pogoditi i gore od virusa. Totalni karantin, vidimo na primeru nekih zemalja, deluje, ali po koju cenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike”, pita se Hultling.

Tvrdi i da nikada u svojoj višedecenijskoj karijeri nije video hladnjače ispred bolnice u koje bi trebalo smestitit tela.

“To dovoljno pokazuje da je situacija ozbiljna. Ali nismo nemoćni, toliko puta navedena mera socijalne izolacije zaista deluje. Virus moramo upoznati, identifikovati puteve širenje, a ne jednostavno zatvoriti sve, jer to dugoročno nije dobra taktika. Pogledajte zemlje oko nas koje su zatvorile sve, a opet imaju krivulju bolesti kao i mi, čak i goru. No, moram se ograditi i napomenuti da ono što deluje u Švedskoj možda i nebi delovalo u drugim zemljama”, zaključuje on.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus