“To što su sprečili ljude da idu u crkve je strašno, ovakav virus imamo svake godine…”: Lukašenko proslavio Uskrs “kako običaji nalažu”

1
Foto: Profimedia (Lukašenko sa Jeljcinom, 1996. godine)

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetio je danas crkvu povodom Uskrsa po starom, julijanskom kalendaru, i još i kritikovao mere zabrane izlska građana napolje koje su poremetile versku proslavu usred pandemije novog koronavirusa.

“Uopšte ne odobravam to što su ljude sprečili da idu u crkve”, rekao je Lukašenko, prenela je državna agencija Belta, ne precizirajući koga je on kritikovao.

U mnogim zemljama mere prisilnog neizlaženja napolje ili zatvaranje mesta za bogosluženje, uskratile su vernicima uskršnje liturgije. Ali, u Belorusiji su crkve otvorene, dok je poglavar glavne pravoslavne crkve, mitropolit Pavel, preporučio vernicima da ostanu kod kuće.

“Znate moj stav: ove vrste virusa imamo svake godine”, ustvrdio je danas predsednik Lukašenko iz crkve jednog manastira u blizini glavnog grada.

U pratnji svog sina Nikolaja, šef države koji nije nosio masku, zapalio je sveću i razgovarao sa vernicima, saopštila je njegova služba za štampu. 

“Šta god daa se događalo u našoj istoriji, niko nikada nije uspeo da otkaže, sakrije ili zabrani ovaj praznik”, dodao je beloruski predsednik. “Uvek sam bio u crkvi i uvek ću tako raditi”, rekao je on govoreći u manastiru koji je tokom sovjetske vlasti bio decenijama zatvoren.

Od početka pandemije, Aleksandar Lukašenko je osporavao ozbiljnost novog koronavirusa. Njegova zemlja sa devet miliona stanovnika i više od 4.000 slučajeva kontaminacije, jedina je koja nije otkazala prvenstvo u fudbalu.

Tokom Uskrsa koji više od 260 miliona pravoslavaca slavi danas, nedelju dana posle katolika i protestanata koji koriste noviji, gregorijanski kalendar, verske službe su održane iza zatvorenih vrata uz prenose na Internetu ili televiziji, a u Rusiji je predsednik Vladimir Putin odlučio da Uskrs proslavi ne izlazeći iz svoje službene rezidencije.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Crkve treba prestati finansirati, ukinuti im privilegije, pa popovi ako zarade neka voze SUV, pozlacuju ramove na ogledalu i sl. Narod koji veruje njihovoj prici, neka im placa. To se zove saoodrzivost.

Comments are closed.