“To je ludo i apsolutno zastrašujuće. Zar niste videli šta se dešava u Italiji?”: Molba jedne žene da ostanete kod kuće, jer ona zna kako je mogla da zarazi druge koronavirusom

0
Beta - AP Photo/Hatem Moussa

Kada se u ponedeljak ujutru prošle nedelje probudila, Sara Ešli pomislila je da je muči mamurluk. Kasnije tokom dana pomislila je da to dugotrajan simptom putovanja vikendom, piše Gardijan.

“Bila sam toliko iscrpljena i mislila sam da samo treba da legnem renije”, seća se ona. “Bila sam u krevetu te večeri u 21.30, što ne liči na mene”.

Kašalj je počeo u sredu, suv, iz pluća, a u četvrtak je odlučila da radi od kuće. Tog dana vlada je zamolila ljude sa tim novim, neprekidnim kašljem da se samoizoluju. “Razgovarala sam sa mamom. Pomislila sam: to sam ja, to ste vi”.

Ešli iz Bedforda nije mogla da se probije do svog lekara. Ostavljala je poruke, ali niko se nije javljao. Zvala je i 111 (broj telefona za hitne medicinske slučajeve) i rekli su joj da ostane kod kuće- Nije joj ponuđen test. Do subote je već osetila bol u grudima. “Imala sam osećaj kao da neko stoji na njima”. Njeni prijatelji počeli su da trpe slične simptome, a u nedelju se sestra njene najbolje drugarice, majka jednog deteta, stara 25 godina, borila da dođe do vazduha.

“Odbijala je da ide u bolnicu i kod lekara, jer je ranije imala loša iskustva, ali do utorka su je odveli u hitnu pomoć i testirali je na koronavirus istog dana”.

Samoizolujući se kod kuće sa petogodišnjim sinom, Ešli nije imala drugog izbora. “Uzimala sam malo paracetamola i pokušaval da se izborim sa tim”, seća se ona. “Osećala sam nešto iznutra. Sve vreme moje telo se borilo, ali nisam znala sa čim”.

Simptomi su dolazili i odlazili, izgubila je apetit, ali stvari nisu bile toliko ozbiljne u toj meri da se osećala nesposobnom da se nosi sa njima. Bila je u stanju da radi od kuće.

Ešli bi uvek, osim sada, takvu bolest mogla da okarakteriše kao sezonsku, da nije bilo njene prijateljice. “Nateralo me je da pomislim: s*anje, to je verovatno ono što sam imala tokom poslednje nedleje, a da nije potvrđeno”. Kako je nedelja odmicala i Ešli se oporavljala, njenoj prijateljici koji je želeo da ostane anonimna, stanje se pogoršlao. U ponedeljak je prebačena na intenzivnu negu. Sedam dana nakon što se Ešli testirala, test se pokazao pozitivnim.

Ono što ju je najviše brinulo je misao da bi mogla da širi virus. “To je užasna, užasna misao, zbog čega sam se odmah izolovala. Bilo je grozno, pomislila sam da sam prenela virus prijateljici koja je intenzivnoj nezi, nekome drugom… da ne znam”.

Ešli radi sa porodicama koje su socijalni slučajvi. Koristi javni prevoz, ulazi u kuće, radi u školi. U nedelji kada je prvi put počela da pati od simptoma, bila je u čekaonici hirurške ordinacije. Ne zna gde je zakačila virus i što je važnije – gde ga je možda proširila.

Prošle nedelje, dok su vlasti u Velikoj Britaniji izdavale sve hitnije savete o socijalnom distanciranju i higijeni, Ešli je – prateći razvoj događaja iz karantina – besna gledala ljude kako krše mere izolacije. Ona je snimila video i objavila ga na Fejsbuku kako bi nagovorila ljude da prate savete nadležnih.

“To je ludo. To je apsolutno zastrašujuće”, kaže ona. “Zar nisu videli šta se dešava u Italiji? Ostanite kod kuće”, dodala je.

U utorak uveče, njena prijateljica puštena je sa intenzivne nege. Počinje da se oporavlja.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus