“Teorijom da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu, Tramp pokušava da skrene pažnju sa svojih grešaka”: Šta otkrivaju analize nemačke obaveštajne službe

0
Beta -.AP Photo/Alex Brandon

Nemačka obaveštajna služba (BND) ocenila je da je tvrdnja američke vlade po kojoj je koronavirus nastao u kineskoj laboratoriji manevar kako bi se odvratila pažnja od grešaka američke vlade u borbi protiv pandemije, preneo je Jutarnji list.

“Američki predsednik pokušava teorijom o nastanku virusa u laboratoriji da odvrati pažnju od vlastitih grešaka i ljutnju Amerikanaca prebaci na Kinu”, navodi se u analizi BND-a upućenoj nemačkoj ministarki odbrane Anegret Kramp Karenbauer, u koju je list Špigel imao uvid.

BND je poslednjih dana poslao upite partnerima koji deluju u sklopu mreže “Five Eyes”, pri čemu se radi o tajnim službama SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda, o dokazima za tezu da je virus nastao u laboratoriji.

“Nijedna tajna služba nije mogla da potvrdi ovu teoriju”, piše Špigel.

Američki ministar obrane Majk Pompeo je prošle nedelje tvrdio kako poseduje “uverljive dokaze” za teoriju po kojoj je koronavirus nastao u laboratoriji u Vuhanu. Istu teoriju širi i američki predsednik Donald TrAmp i Kinu poziva na odgovornost.

BND istovremeno Kini prebacuje da je vršila pritisak na Svetsku zdravstvenu organizaciju da ne izdaje globalno upozorenje zbog koronavirusa.

Prema istim procenama je, zbog ovog pritiska na SZO, izgubljeno “četiri do šest dragocenih nedelja” u borbi protiv širenja pandemije.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus