Tanja Fajon: Pandemija ne treba da bude izgovor za zaključavanje demokratije, nijedna vlast ne sme da nameće neograničene moći

4
Foto: Printscreen N1

Poslanica socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da koronavirus nije izgovor za “zaključavanje” demokratije  i da nijednoj vladi ne može biti dozvoljeno da nameće neograničene moći.

“Budući da su mnoge vlade proglasile vanredno stanje kako bi se efikasno izborile sa istinskom pretnjom koja dolazi od koronavirusa, potrebno je da se postaramo da taj odgovor bude uravnotežen i proporcionalan”, rekla je za današnje izdanje lista Danas Fajon, koja je i predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom.

Kako je navela, komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson je u jučerašnjem razgovoru sa njom “upozorila da potpuno zatvaranje granica Srbije predstavlja veliki problem, naročito za građane Srbije kojima treba omogućiti da se bezbedno vrate kući”.

Potrebno je, takođe, da zaštitimo lance snabdevanja, i dozvolimo putovanja ‘bazičnim radnicima’, kao i transport”, rekla je Fajon.

Ona je rekla i da je Kina očigledno bila prilično uspešna u ograničavanju, čak, i u zaustavljanju širenja virusa “stoga toplo pozdravljamo njihovu (recipročnu) pomoć, ne samo Srbiji, već i nekim članicama EU”.

Kako je navela, imajući u vidu dosadašnje odnose Srbije i Kine, pomoć iz Kine nije iznanađenje. “Ipak, ne treba zaboraviti da EU sa državama članicama ostaje najveći donator Srbije i da Srbija prima najviše donacija na Zapadnom Balkanu. Gotovo 200 miliona evra donirano je Srbiji da unapredi zdravstvstveni sistem u prethodne dve decenije, a vrednost kredita je čak i veća”, rekla je Fajon.

Ona je dodala da je za borbu protiv COVID-19 EU dosad Srbiji rasporedila nešto manje od devet miliona evra.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

4 KOMENTARA

  1. Срам нас било, што покушавамо да се изборимо са убитачним вирусом. Шта је са 8 (ОСАМ) земаља ЕУ које су сасвим затвориле границе и са онима које кобајаги нису, а скоро да јесу. Шта је са њиховом демократијом. Шта је са солидарношћу ЕУ, чије земље нису дозволиле прелет хуманитарне помоћиу руских авиона за Италију ? А како да протумачимо ” A ipak ne treba zaboraviti…” , да – А ипак не треба заборавити да нас је већина земаља ЕУ бесомучно бомбардовала, под лажираном оптужбом, без одобрења ОУН, при чему је нанета огромна материјална штета ( не говорим о људским жртвама), немерљива са помоћи коју добијамо од ЕУ.И кога треба да је срам?

  2. Što ne pogleda šta se događa u evropskoj uniji, i da se već jednom otkači od Srbije i da nas ostavi na miru,da rešavamo naše probleme, a ne da spominje da je eu dala 200 miliona, a nije rekla koliko je ona dobila. Ženo pogledaj šta se događa u tvojoj zemlji.

  3. Gospođo Fejon , Srbija nije uradila ništa drugo nego što je uradila Austrija ili Italija , s tom razlikom da je dve nedelje pre nego što je uvela mere zatvaranja granica uporno preko medija na to upozoravala i molila nas koji živimo i radimo u EU i drugim Državama da ne dolazimo u Srbiju , tj. iz Država pogođenih COVID19 , neki kao ja i moja porodica smo to poslušali neki i nisu.
    Usput mnoge Socijalne vlasti poput Austrije su izdali saopštenje da neće platiti lečenje onima koji su otputovali i pored upozorenja vlasti Austrije da se ne putuje u ovo vreme zaraza !
    A vi cenjena gospođo kritikukjete Srbiju ?!?

Comments are closed.