SzS: Vučiću, hitno pusti novinarku i prestani sa zastrašivanjem

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS (arhiva)

Savez za Srbiju saopštio je danas da najoštrije protestuje zbog hapšenja i zadržavanja novinarke portala Nova S Ane Lalić i zatražio njeno “momentalno puštanje”.

U saopštenju SzS se navodi da “noćno hapšenje i zadržavanje novinarke pokazuje pravu nameru režima Aleksandra Vučića da se umesto sa ozbiljnim suočavanjem s epidemijom koronavirusa obračuna sa preostalim slobodnim novinarima”.

“Sada je vidljivo da je tome trebalo da posluži i “centralizovano” obaveštavanje, nakon čijeg uvođenja nemamo uopšte sliku šta se u Srbiji dešava sa epidemijom koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

SzS je “od Aleksandra Vučića zatražio hitno puštanje novinarke iz pritvora i hitno obustavljane progona novinara i zastrašivanja građana”.

“Ključni kreator uznemiravajućih vesti i panike jesu upravo Aleksandar Vučić i njegovi saradnici. Upravo je on govorio o tome da nam neće biti dovoljna mesta na grobljima, o stotinama hiljada mrtvih, 24-časovnom karantinu i zatvaranju prehrambenih prodavnica”, navodi SzS.

U saopštenju se navodi i da je tim predsednika Srbije i Srpske napredne stranke “plasirao SMS poruku jednom delu građana o italijanskom i španskom scenariju”.

“Niko od njih nije uhapšen već novinarka koja je sa srpskom javnošću podelila svoja saznanja o stanju u jednoj zdravstvenoj ustanovi”, piše u saopštenju SzS.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus