SZO: Ne žurite, nije vreme za ublažavanje restriktivnih mera u vezi sa koronavirusom

0
Foto: Profimedia

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge rekao je da je uprkos nekim pozitivnim znacima u regionu suviše rano da se ublaže mere za zaustavljanje pandemije koronavirusa.

“Nije vreme da se ublaže mere. Vreme je da se dupliraju i tripliraju naši zajednički napori za eliminaciju (virusa) uz podršku celog društva”, danas je rekao Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, na video konferenciji za novinare iz Kopenhagena, prenosi Frans pres. 

Kluge je takođe je rekao da se u nekim zemljama pojavljuje brzo povećanje broja slučajeva ili novi nalet obolevanja, i apelovao  da se nastave mere opreza. Ukazao je na mere koje su mnoge zemlje donele da zatvore škole ili kompanije.

On je ocenio da je situacija u Evropi i dalje zabrinjavajuća.

Rekao je da se otprilike pola svih osoba koje su zaražene koronavirusom SARS-CoV-2 nalaze u Europi te da razvoj epidemije na tom kontinentu “dubinski brine” SZO.

“Raste broj novih slučajeva zaraze. U Evropi je od COVID-19 od početka epidemije do srede ujutro obolelo 687.236 osoba, a preminulo ih je 52.824. Sedam od 10 zarazom najteže pogođenih zemalja na svetu nalaze se u Evropi”, dodao je Kluge.

Kluge je rekao da se i u Italiji i Španiji smanjuje broj novih smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi. “Broj slučajeva u Nemačkoj počeo je padati 10 dana nakon što su uvedene mere za suzbijanje širenja zaraze”, dodao je.

“Stopa smrtnosti i srednja dob zaraženih u toj su zemlji niži nego drugde.”

Kluge smatra da je tome doprineo niz faktora, među kojima je i opširno testiranje.

“Nadalje, dobre trendove primećujemo u Austriji, Holandiji i Švicarskoj”, dodao je.

Kluge kaže da zaraza koronavirus pogađa sve dobne skupine, ali da je proporcionalno najmanja kod dece mlađe od 15 godina. “COVID-19 najteže pogađa starije ljude, pogotovo muškarce i hronične bolesnike”, rekao je.

“Premda većina iskusi blagi oblik bolesti, gotovo 40 odsto ljudi završi u bolnici, a pet posto u intenzivnoj nezi. Među preminulima, dve je trećine muškaraca i 95 odsto 0preminulih imalo je više od 60 godina. Većina tih pojedinaca bolovala je od jedne ili više hroničnih bolesti. Njih 66 odsto imalo je neku kardiovaskularnu bolest, 29 odsto imalo je dijabetes, a 21 odsto imalo je probeleme sa bubrezima.”

“Još je dug put pred nama u ovom maratonu i napredak koji smo do sada ostvarili u borbi protiv virusa je izuzetno krhak. Misliti da smo stigli do krajnje tačke bi bilo vrlo opasno. Virus ne ostavlja prostor za grešku ili samozadovoljstvo”, rekao je on, prenosi AP.

Rekao je da zemlje koje planiraju ublažavanje mera izolacije ili fizičkog distanciranja treba vrlo pažljivo da promisle i procene da li su im zdravstveni sistemi pripremljeni.

“Mnogi se radujemo proslavi Uskrsa sa boljim vremenom ali ovo nije trenutak da se opustimo”, rekao je Kluge i dodao da mora da se nastavi sa merama opreza.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus