“Svi parlamenti zasedaju, samo srpski ‘snom mrtvijem spava’…”

2
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Narodni poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je danas da u velikoj meri ne osporava mere koje su uvedene u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, ali da način na koji je uvedeno vanredno stanje nije u skladu sa Ustavom, kao i da “nezavisno od načina na koji je uvedeno vanredno stanje svaki poslanik ima obavezu da u granicama svojih moći vrši i obavlja kontrolnu funkciju izvršne vlasti”.

Vukadinović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije apelovao da se što pre sazove Narodna skupština i naveo da “način na koji je vanredno stanje uvedeno nije u skladu sa Ustavom i zakonima, a nije u skladu ni sa evropskom i svetskom praksom”.

“Ovo je jedini parlament koji ne radi i koji je suspendovan iako se širom Evrope i sveta uvode različite vanredne mere. Nige od Bugarske do Strazbura parlament nije suspendovan. Sutra u Banja Luci zaseda parlament koji će da uvede vanredno stanje na teritoriji Republike Srpske. Pre neki dan zasedao je bugarski parlament, samo srpski parlament ‘snom mrtvijem spava'”, rekao je Vukadinović.

On je naveo da smatra da to “nije ni normalno ni legalno stanje” i najavio je da će kao poslanik koji ima odgovornost kontrole izvršne vlasti, poštujući bezbednosne i zdravstvene mere, pokušati da obiđe centre za zbrinajvanje zaraženih koronavirusom na beogradskom sajmu, Novom Sadu i u Nišu, “da se uveri u stanje koje tamo vlada”.

On je najavio i da neće tražiti posebne dozvole “ausvajse i propusnice” da bi mogao da se kreće po teritoriji Srbije.

“Ne osporavam u velikoj meri ove mere, poštujem mere, ali nedopustivo je, skandalozno i ponižavajuće ne samo za narodne poslanike nego i za parlament, da naš status bude ispod sekretara u timu (premijerke) Ane Brnabić ili nekoga iz ministarstava, i da treba da tražimo neke posebne dozvole da bi mogli da se krećemo po teritoriji Srbije”, kazao je Vukadinović.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Када су ти паметни људи говорили да је парламент овде само декор власти, ти си им поручивао да само “борборм” кроз парламент и изборима може да се побољша систем ! Сада ти ваљда опет нешто није јасно, па стога узми, па се подсети, шта су ти раније људи говорили о томе, можда једанпут и успеш да схватиш.

  2. Apsolutno se slazem! Konacno da neko od poslanika reaguje! JER, vanredna situacija ne moze biti paravan da izvrsna vlast plus predsednik rade sta njima padne na pamet! Gradjani imaju svoje predstavnike, i oni takodje treba da obavljaju svoje poslove! Osim toga, ko kaze da ce ovo biti poslednja ovakva kriza? da li treba da se suspenduju nasa prava tek tako odlukama izvrsne vlasti i da se niko ne pita s tim u vezi? Vlast mora da bude kontrolisana! SVI smo mi DRZAVA! A ne samo vlast.

Comments are closed.