S obzirom na to da broj zaraženih u Nemačkoj pada treći dan zaredom, pritisak na kancelarku Angelu Merkel da popusti antipandemijske mere raste. Nemačka naučna akademija, Leopoldina, izradila je plan postupnog izlaska iz izolacije na 19 stranica u koji je prvi uvid imao uticajni Der Spiegel, a odmah su počeli da ga prenose i drugi nemački mediji.

Taj dokument danas bi trebalo da bude deo dnevnog reda kancelarke Merkel sa ministrima zdravstva i finansija, a sutra sa 16 premijera nemačkih pokrajina, prenosi Večernji list.

Sasvim je sigurno da će se razviti i široka javna debata jer je reč o opsežnom planu s nekim merama koje će najveći deo stanovništva ipak teško prihvatati.

Osnovna je ideja po svaku cenu izbeći drugi talas zaraze, a istodobno zadržati pozitivan stav javnosti, kako je ukratko opisao plan Gerald Haug, predsednik Akademije.

Tu akademici misle na psihičko i fizičko stanje građana koje, jasno, opada s trajanjem izolacije, odnosno smatraju kako bi psihičko opterećenje popustilo ako bi se građanima pokazalo ‘svetlo na kraju tunela’.

Po najvišoj nemačkoj naučnoj instituciji zaista je moguće zadržati optimalnu zaštitu zdravlja, a ipak vratiti društveni život, to za njih ne mora nužno biti suprotstavljeno, nego čak može biti i komplementarno. Kao što se napominje i kod mera drugih zemalja koje su najavila popuštanje, normalizacija treba nastupiti čim se počne smanjivati broj novih zaraženih, a zdravstveni sistem i dalje pokazuje da ima kapacitet za zbrinjavanje novih kao i postojećih pacijenata.

Preporučuju uvođenje aplikacije za praćenje kretanja, no samo uz pristanak osobe koju bi ta aplikacija pratila uz uslov da se podaci brišu nakon četiri nedelje.

No, ono što je konkretno pa samim time i najbitnije u dokumentu koji potpisuje 26 stručnjaka jeste preporuka da se što pre otvore škole jer učenje od kuće, po njima, pogoršava društvenu nejednakost.

I kao glavni uslov, da svi građani imaju maske.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.