Svetska banka odobrila 100 miliona dolara kredita Srbiji: 12 stanica za brzo testiranje, kapacitet od 9.000 testova dnevno…

1
Foto: Profimedia

Svetska banka je saopštila da je danas Srbiji odobrila 100 miliona dolara kredita za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Kreditom Svetske banke biće finansirano “do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju” – po jedna na beogradskom i niškom aerodromu, a još “do 10” na drugim graničnim prelazima. 

Uz to “kapacitet testiranja na koronavirus” u Srbiji će se podići sa 7.000, na više od 9.000 testova dnevno tako što će se novcem Svetske banke izgraditi dve regionalne laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine, u Novom Sadu, i u Kliničkom centru u Kragujevcu. One će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, odnosno po oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na COVID-19 budu povezane jednim elektronskim sistemom, i da “ojačaju” dijagnostika, bolničke jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

“Srbija je uspela da ‘izravna krivu’ pandemije u prvom naletu COVID-19, ali to ne znači da treba da se opusti, već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete”, rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Zahvaljujući tom “Projektu hitnog odgovora na KOVID-19”, Srbija će “ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja”, navedela je Svetska banka u saopštenju.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. I dobro, sta ce nama KREDIT Svetske banke, i OTKUD tolika njihova briga SADA o tome sta bi valjalo jos ciniti vezano za KOVID 19, kad Srbija ne spada u najugrozenije zemlje sveta?!
    Voljni da nam “POMOGNU” zaduzivanjem?

    Nadam se da vlast NECE ovo prihvatiti jer pomenute stavke, na koje bi se utrosile pare KREDITA, mogu se dobiti sa neke druge strane, i to na povoljniji a ne ovako zelenaski nacin!!!

Comments are closed.