Svet traga za lekom i vakcinom protiv Covid-19: Od 155 lekova i 79 vakcina koje se trenutno razvijaju, koja je prava kombinacija protiv pandemije?

0
Foto: Profimedia

U borbi protiv koronavirusa u celom svetu, u ovom trenutku, razvija se ukupno 155 lekova i 79 vakcina, saopštio je austrijski Institut za medicinsku tehnologiju (AIHTA), koji je i sakupio ove podatke.

Bečki institut, koji je specijalizovan za podršku naučnim odlukama u sektoru zdravstva, blisko je sarađivao sa evropskim kolegama u ovom pregledu, prenosi N1.

Većina od 155 lekova u razvoju za Covid-19 već je odobrena za druge virusne infekcije. Od 79 kandidata za vakcinu nijedna nije prešla fazu razvoja. Izgleda da epruvete ovog sveta trenutno postoje samo za koronaviruse.

Farmaceutske i biotehničke kompanije, univerzitetski instituti, istraživačke ustanove i klinike širom sveta ulažu ogromna sredstva u istraživanje i razvoj lekova i vakcina za borbu protiv pandemije.  

Doktorka Klaudia Vild, šefica AIHTA i njen tim identifikovali su ukupno 155 lekova koji su u ovom trenutku testirani na svoje dejstvo protiv virusa SARS-CoV-2 tj. bolest Covid-19.

Svi se zasnivaju na jednom ili više poznatih antivirusnih sredstava: Remdesivir, Lopinavir i Ritonavir, Favipirvir, Darunavir, hlorokin fosfat, Hidroksiklorokin, Kamostat Mesilat, APN01, Tocilicumab, Sarilumab i Interferon beta 1a.

“Pošto je većina ovih lekova već odobrena za druge indikacije, međunarodni regulatori naglašavaju da su potrebni jaki dokazi za ključne studije”, istakla je dr Vild.

Kako bi pojačala ovu tvrdnju, Evropska agencija za lekove (EMA) takođe je osnovala svoju radnu grupu Covid-19.

Svih 79 kandidata za vakcinu koje je AIHTA identifikovala u HSS-u podeljeni su u tri vrste vakcina: žive vakcine – sa aoslabljenim sojevima virusa, mrtve vakcine – sa virusnim proteinima i vakcine na bazi gena – sa specifičnom DNK ili mRNK.

Većina ovih projekata je još uvek u fazi razvoja i još nisu odobreni. Jedanaest lekova i osam kandidata za vakcinu su se izdvojili u razvoju i smatraju se naročito perspektivnim u stručnoj literaturi, ukazuje AIHTA..

Izveštaj AIHTA je dragocena pomoć u odlučivanju u trenutku kada će zdravstveni sistemi morati da izaberu najprikladniji lek ili vakcinu protiv Covid-19 iz širokog spektra.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?