Švedski državni epidemiolog: “Zatvaranje granica je smešno. Nema zakonske osnove za karantin…”

1
Profimedia

Od početka pandemije koronavirusa mali broj zemalja primenio je liberalne mere suprotstavljanja njegovom širenju, a u žiži interesovanja jeste Švedska i metode koje ona primenjuje.

Glavni čovek u njihovoj strategiji je državni epidemiolog Anders Tegnel.

“Mislim da se naš pristup precenjuje širom sveta. Pokušavamo zadržati krivulju rasta bolesti, u suprotnom bi naš celi zdravstveni sistem mogao da kolabira. Ovo nije bolest koju je moguće zaustaviti, barem ne pre nego što razvijemo učinkovitu vakcinu. Moramo pronaći dugoročno rešenje. Mi stvari radimo drugačije. Švedski zakoni o zaraznim bolestima baziraju se na dobrovoljnoj osnovi i individualnoj odgovornosti. Građani imaju odgovornost da ne šire zarazu. To je osnova s koje smo krenuli, jer prema postojećim zakonima nemamo osnove zatvarati gradove. Karantin se može odrediti na manjim područjima poput škola ili hotela, ali ne možemo zatvoriti čitava geografska područja”, rekao je Tegnel za časopis Nature, a prenosi Jutarnji list.

On je zatvaranje granica nazvao “smešnim”.

“Zatvaranje granica je smešno jer je COVID-19 u svakoj evropskoj zemlji. Važnije je nadzirati kretanje unutar Švedske. Kao društvo, radije smo odabrali kontinuirano podsećanje ljudi da se pridržavaju zaštitnih mea. Potpuno zatvaranje bilo bi kontraproduktivno”, naglasio je Tegnel.

Zaključio je da svaka zemlja mora da postigne “imunitet krda”, da je Švedska odlučila da to uradi na drugačiji način i da će se tek kasnije videli koliko je u tome bila uspešna.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Onaj koji kritikuje tuđe odluke mora da zna kako se donose odluke, naime, može se desiti da neko donese odluku na pravilan način ali da je zbog npr. vanjskih faktora, ljudskih faktora i sličnog, učinak te odluke manji nego što se očekivalo, ponekad čak i manji nego učinak prouzrokovan nečijom drugom odlukom koja je donesena na nepravilan način ali čiji učinak veći, ali to ne znači da prva spomenuta odluka nije bila donesena na pravilan način, a pogotovo ne znači da je druga spomenuta odluka dobra odluka, jer ta druga odluka nije donesena na pravilan način.

Comments are closed.