“Švedska ima isti cilj kao i svi ostali – da se sačuvaju životi. Evo, zatvorili smo pet pabova…”: Ministarka Linde smatra da je prerano da se donose ocene o merama

0
Profimedia

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde smatra da je još prerano suditi o blagim merama Švedske kao odgovor na pandemiju koronavirusa, ali je upozorila da će, ukoliko bude bilo potrebe, vlada preduzeti oštrije korake, prenosi Gardijan.

“Mi imamo iste ciljeve kao i svaka druga vlada – da zaustavimo širenje virusa i spasimo živote – i apsolutno smo spremni da uvedemo obavezujeće mere ukoliko građani ne budu poštovali preporuke o socijalnom distanciranju”, rekla je Linde.

Oštre reakcije ministarke spoljnih poslova usledile su nakon što su vlasti tokom vikenda zatvorile pet pabova u Stokholmu, jer nisu poštovane mere socijalnog distanciranja.

“To je bio važan signal. Verujemo da je za nas najbolji način kombinacija obavezujućih mera i preporuka i saveta građanima. Ali mere socijalnog distanciranja nisu preporuka, već obaveza, i svi su dužni da ih slede”, rekla je Linde.

Mnogi Šveđani podržavaju i poštuju politiku blagih mera koje sprovodi vlada. Međutim, iako je procenat umrlih po broju stanovnika u Švedskoj daleko manji nego u Italiji ili Španiji, brojke su mnogo puta veće nego u ostalim nordijskim državama.

Do sada je u Švedskoj zaraženo 20% stanovništva, a kritikovanje blagih mera usledile su od dela domaćih i stranih stručnjaka.

“Bilo bi iznenađujuće da nema kritika naše strategije. Međutim, ja je neću procenjivati sada i proći će mnogo vremena pre nego što blio ko to može učiniti”, rekla je Linde.

“Jednostavno smo pokušali da uradimo ono za šta verujemo da je ispravno, a kakvog će uticaja imati naše mere na zdravstveni sistem, ekonomiju, procenjivaće se godinama”, rekla je ministarka Linde.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus