“Sve naše diplomate napustile su Severnu Koreju…”: London privremeno zatvorio ambasadu u Pjongjangu

0
Beta - AP Photo/Lee Jin-man

Velika Britanija je privremeno zatvorila svoju ambasadu u Severnoj Koreji i evakuisala sve diplomate, saopštio je danas britanski ambasador Kolin Kruks i dodao da je ta mere preduzeta zbog drastičnih kontrola koje su severnokorejske vlasti uvele na granici u borbi protiv širenja koronavirusa.

Severna Koreja, koja je vrlo rano odlučila da zatvori granice, saopštila je da na svom tlu nema nijedan slučaj zaraze koronavirusom, iako se epidemija tog virusa pojavila krajem 2019. godine u susednoj Kini, a kasnije se proširila po skoro čitavom svetu.

Britansko Ministarstvo inostranih poslova navelo je da je zatvaranje ambasade privremeno, jer je Pjongjang uveo restrikcije ulaska u zemlju čime je onemogućena rotacija osoblja u ambasadi.

“Britanska ambasada u Pjongjangu privremeno je zatvorena od 27. maja i svo diplomatsko osoblje je napustilo Severnu Koreju”, naveo je Kruks na Tviteru.

Lokalni mediji preneli su da su britanske diplomate prešle granicu i napustile Severnu Koreju.

Britansko ministarstvo je dodalo da zadržava diplomatske odnose sa Pjongjangom i ponovo će otvoriti ambasadu čim to bude bilo moguće.

Severna Koreja je na samom početku epidemije uvela drastične karantine za strance koji nisu smeli da izlaze iz svojih mesta stanovanja. Ruski ambasador u Pjongjagu Aleksandar Macegora je te mere ocenio kao “strašne za moral”.

Te mere su potom ublažene i nekoliko desetina diplomata i stranaca je u martu moglo da napusti Severnu Koreju. Nekoliko diplomatskih misija je zatvoreno, među kojima nemačka ambasada i francuski ured za saradnju. Francuska nema diplomatske odnose sa Severnom Korejom.

Stručnjaci smatraju da Severna Koreja verovatno nije poštedjena od korona virusa. Epidemija većih razmera bi imala katastrofalne posledice u toj zemlji koja ima lošu sanitarnu infrastrukturu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus