“Stvarni broj zaraženih u Srbiji je 20 puta veći od zvaničnog”: Dr Radovanović o kolektivnom imunitetu i “realnim brojevima”

0
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog doktor Zoran Radovanović istakao je da je zvanični broj zaraženih “beznačajan u odnosu na populaciju” i da je stvarni broj dvadesetak puta veći.

“Međutim, i taj broj od 180.000 ili 200.000 čini oko tri odsto populacije”, rekao je on i dodao da je problem što više od polovine zaraženih preleže koronavirus bez simptoma, prenosi B92.

“Kolektivni imunitet se definiše kao procenat stanovnika koji je otporan prema određenom mikroorganizmu. Procenjuje se da 70 odsto stanovništa treba da bude otporno. Treba dostići taj nivo prokuženosti u populaciji, što je dosta teško”, rekao je on.

Osvrnuo se i na termin “imunitet stada”

“Ta sintagma je rezultat antivaksera koji tvrde da nisu oni stado i stoka, što je potpuno besmisleno jer kolektivni imunitet se odnosi na ljude. Dostiže se na dva načina. Ili prirodnim prokužavanjem, odnosno dolaskom u kontakt sa mikroorganiznom, ili vakcinacijom”, izjavio je Radovanović.

Epidemiolog kaže da deca mogu da obole od koronavirus, ali da je njihva klinička slika uglavnom blaga.

“Od početka je bilo jasno. Nemoguće je da deca budu prirodno otporna na bolest od koje drugi obolevaju. Deca imaju najčešće subklinički, odnosno neprimetni oblik bolesti. Zaražavaju se kao i ostali, ali kod njih to prođe neprimetno ili sa blagim sistemima. Izuzetno retko desi se da dete ima tešku kliničku sliku, ali je moguće”, naglasio je on i dodao da deca mogu da šire virus.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus