Stručnjak za vakcine kaže da je sklonjen zbog preispitivanja upotrebe hidroksiholorokina. Doktor koji je vodio federalnu agenciju uključenu u razvoj vakcine protiv koronavirusa rekao je da je smenjen sa ovog položaja nakon što je vršio pritisak da se sprovode rigorozna proveravanja hidroksihlorokina, leka protiv malarije koji je predsednik SAD prihvatio kao glavni lek u borbi protiv Covid-19, i da je administracija stavila „politiku i pristrasnost ispred nauke“, piše Njujork tajms.

Dr Rik Brajt je ove nedelje iznenada otpušten sa mesta direktora Odeljenja za zdravlje i napredno istraživanje i razvoj biomedicinskih službi ili BARDA, i uklonjen je sa mesta zamenika pomoćnika sekretara za spremnost i odgovor na krize. Dobio je vrlo uska ovlašćenja i posao u Nacionalnom institutu za zdravlje.

Doktor Brajt je napao rukovodstvo zdravstvenog odeljenja rekavši da je vršen pritisak da bi se novac preusmeravao ka proizvodnji hidroksihlorokina, jednog od nekoliko „potencijalno opasnih lekova koje promovišu oni sa političkim vezama“ a koje je više puta pominjao predsednik Tramp kao lek koji može da preokrene u borbi protiv koronavirusa.

„Verujem da je ova promena odgovor na moje insistiranje da vlada uloži milijarde dolara koje je Kongres izdvojio za borbu s pandemijom u bezbedna i naučno ispitana rešenja, a ne u lekove, vakcine i druge tehnologije za koje nedostaju naučna pokrića“, rekao je u svojoj izjavi. „Govorim zbog toga što se za borbu sa ovim smrtonosnim virusom mora voditi naukom, a ne politikom ili pristrasnošću.“

Lek, međutim, ne deluje kao što to Tramp tvrdi. Mala studija u Brazilu prekinuta je jer su neki pacijenti razvili nepravilan rad srca koji im je ugrožavao život. Druga studija, na veteranima, pokazala je da ne može lek da spreči da se izbegne respirator i da je sama upotreba leka dovela do većeg rizika od smrtnosti. Predsednik Donald Tramp u poslednje vreme sve manje govori o hidroksihlorokinu.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.