Strah od širenja zaraze: Utrostručio se broj studenata sa respiratornim tegobama u Beogradu, ponovo se testiraju PCR testom, umesto “testom na antitela”…

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Studentima koji se javljaju na Studentsku polikliniku zbog respiratornih tegoba od juče se ponovo rade PCR testovi na koronavirus, uz brze serološke, koji su bili primenjivani tokom protekle nedelje kao primarno dijagnostičko sredstvo, piše Danas.

Direktorka poliklinike Marija Obradović kaže za taj list da se poslednjih nekoliko dana broj studenata koji se javljaju sa simptomima respiratorne infekcije utrostručio. Ona takođe navodi da je za ovo doba godine neobično da veliki broj pacijenta ima simptome poput temperature, malaksalosti, kašlja, te da je stoga odlučeno da se studenti ipak testiraju na koronavirus PCR metodom, koja je preciznija, kako se ne bi desilo da pojedini zaraženi COVID-19 promaknu lekarima.

“Serološki testovi podrazumevaju detekciju dve klase antitela i svakom ko se zarazio treba nekoliko dana da počne sa stvaranjem prvih (ranih) takozvanih IgM antitela. U ranoj fazi bolesti često ne možete ‘uhvatiti’ antitela, a tada je pacijent visoko zarazan. U skladu sa tim doneta je odluka da se svim studentima sa respiratornim smetnjama omogući uzimanje brisa PCR metoda jednom dnevno u Studentskoj poliklinici”, navodi direktorka Obradović, dodajući da se „ispravnost ove odluke ogleda u postavljanju ispravne dijagnoze i stvaranje realne slike COVID-19 infekcije među studentima“.

“Postoje različita mišljenja oko opravdanosti ‘širenja zaraze’ kojom se svakako može podignuti nivo kolektivnog imuniteta, ali ne smemo da zaboravimo da treba da zaštitimo starije osobe kao i mlađe sa hroničnim bolestima”, ističe Obradović.

Prethodnih dana u Srbiji su za dijagnostikovanje koronavirusa primarno upotrebljavani brzi serološki testovi za koje sam proizvođač navodi da se ne mogu koristiti kao „osnovno sredstvo za utvrđivanje ili isključivanje COVID-19“. Te testove proizvodi Innovita (Tangshan) Biological Technology Co., Ltd, navodeći između ostalog da „test nije pogodan da se koristi za opšti skrining“.

„Pozitivan rezultat testa zahteva dalju potvrdu. Negativan rezultat testa ne isključuje mogućnost infekcije“, stoji u uputstvu proizvođača. Ovi navodi iz uputstva u praksi znače da osoba koja je zaražena koronavirusom, može da dobije negativan nalaz, i da sa lažnim ubeđenjem da nema koronu nastavi da se ponaša kao i ranije, ne primenjujući nikakve zaštitne mere i samim tim šireći dalje infekciju.

Ovo za list Danas potvrdila i internista Studentske poliklinike Gorica Pavlović, koja objašnjava da su za lekare poseban problem pacijenti koji imaju blage simptome.

“Problem su studenti sa nikakvim ili minimalnim simptomima koji nisu za bolničko lečenje, a koje nismo dosad mogli da testiramo PCR-om, već samo brzim serološkim testovima i potom ih ako su negativni vratimo kući ili u studentski dom. Kako serološki testovi za određivanje antitela imaju svoja ograničenja u smislu tačnosti i pouzdanosti, što već sam proizvođač navodi u uputstvu, ali i zbog toga što nisu u stanju da odmah po izbijanju tegoba detektuju ko ima infekciju, jer je za nastanak antitela koja se detektuju potrebno vreme koje se meri danima, onda je jasno da rano ne možemo tim testom da potvrdimo postojanje kovid infekcije”, kaže doktorka Pavlović.

Ona dodaje da su serološki testovi komplementarni sa PCR testovima i mogu da se koriste za proveru ranijeg kontakta sa virusom ukoliko se razviju i potvrde IgG antitela ili na aktuelnu infekciju, ukoliko se detektuju IgM antitela, ali uz obaveznu potvrdu PCR testom. Doktorka Pavlović takođe objašnjava da je broj studenata koji se javlja u respiratornu ambulantu, u odnosu na prethodna dva – tri dana kada je bio jednocifren povećao odnosno da im se javilo 40 mladih osoba što telefonom tražeći konsultaciju, što dolaskom na pregled, od kojih je pet poslato na Infektivnu kliniku radi pregleda i testiranja.

Marija Obradović objašnjava da su studenti posebno osetljiva kategorija u epidemiološkom smislu, jer lako mogu biti prenosioci infekcije, a da nisu ni svesni toga.

„S obzirom na specifičnost studentske populacije koja podrazumeva dinamični način života tj. mobilnost i veliki broj kontakta, kao i život u kolektivnom smeštaju (studentskim domovima), studenti predstavljaju vulnerabilnu epidemiološku kohortu, koja lako može da učestvuje u brzom širenju epidemije. Mladi ljudi virusne infekcije često preleže ‘na nogama’, jer ponekad bolest ne doživljaju ozbiljno i nemaju vremena da ‘odleže’. Tako imamo grupu asimptomatskih prenosioca“, kaže Marija Obradović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus