Stotine lekara i medicinskog osoblja u BiH na bolovanju: “Srećem svoje zaposlene po gradu kako šetaju, a neki su sami sebi napisali bolovanje”

1
Foto: Profimedia

Stotine lekara i drugih medicinskih radnika u BiH na bolovanju su na vrhuncu epidemije Covida-19 od kojeg je do ponedeljka obolelo više od hiljadu i umrlo 39 ljudi.

Koronavirusom je inficirano 1.018 ljudi, sa žarištima u Banjaluci (257), Čitluku (81), Mostaru (55) i Širokom Brijegu (48). U Sarajevu je infekcija potvrđena kod 35 ljudi.

Index.hr, međutim prenosi da je u trenutku epidemije na bolovanju čak 700 lekara i drugog medicinskog osoblja. Sumnja se kako su brojni među njima tako želeli da izbegnu rizik od zaraze na radnom mestu.

Direktorka Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović upozorava da se radi o vrlo ozbiljnom problemu koji preti opasnom urušavanju zdravstvenog sistema.

“Oduvek imamo problem s lažnim bolovanjima i tvrdim da i u ovim teškim trenucima dve trećine medicinskih radnika neopravdano izostaje s posla”, rekla je Izetbegović listu Dnevni avaz.

“Srećem svoje zaposlene po gradu kako šetaju, a neki od njih su sebi sami napisali bolovanje. Pratimo tu anomaliju, koja se na vrhuncu teške i neizvesne borbe protiv opakog zla kosi s Hipokratovom zakletvom, i došli smo do pouzdanog saznanja da se uglavnom radi o istim osobama”, dodala je.

Direktor Doma zdravlja Muhamed Ahmić najavljuje sankcije za neopravdana bolovanja. “Naložio sam lekarima da se pooštre kriterijumi za odobravanje bolovanja i nekritičko otvaranje biće kažnjeno”, rekao je Ahmić.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

1 KOMENTAR

  1. Na zalost,izgleda da zakletva ne vazi kada treba da rade ono za sta su obuceni a pozivaju se na nju kada im to odgovara.
    Slucaj u BiH nije usamljen. Toga ima i po drugim drzavama sirom sveta

Comments are closed.