“Što mene nervira Vučić i ja nerviram njega, što Šešelj može da bulazni još 100 godina…”: Duel lidera LDP i radikala, isključivanje mikrofona Vulinu i uvrede obeležile prvi dan rada Skupštine

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Tokom rasprave u Skupštini Srbije, u verbalni duel ušli su lideri LDP Čedomir Jovanović i SRS Vojislav Šešelj, prenose mediji.

Tokom te rasprave se čulo i spominjanje vanrednog stanja koje je u zemlji proglašeno posle ubistva premijera Zorana Ðinđića.

Jovanović je ranije u izlaganju rekao da nam je više nego ikad potreban zajednički dogovor, te da nikoga ne interesuje to što političari međusobno nerviraju jedni druge.

“Što mene nervira Vučić i ja nerviram njega, što Šešelj može da bulazni još 100 godina… biće jednako besmislen”“, rekao je Jovanović.

Te njegove reči izazvale su lidera SRS Vojislava Šešelja da mu replicira pitanjem: „Ima li čoveka u ovoj skuštini koji bulazni više od Čedomira Jovanovića?“.

„Da li je neko razumeo o čemu je on bulaznio 20 minuta? Samo on, pa Vučić, on, pa Vučić, pa Ðilas. Da mu vi naprednjaci ne skupite potpise, ne bi mogao listu da prijavi za izbore. Jaka je to partija“, rekao je Šešelj.

Šešelj je ponovio da je za 12 godina vlasti DOS Srbija intenzivno propadala, zahvaljujući vlasti posle 5. oktobra, “prvim mafijaškim pučem u istoriji čovečanstva”.

“Lako je bilo Jovanoviću da u uslovima ratnog stanja hapsi najbolje prijatelje i da naredi njihovo streljanje. Ali, ne može se to večito sakrivati, da su Spasojević i Luković, uhapšeni, pod batinama saslušavani, pa sterljani. To i ova vlast zna, zna i Nebojša Stefanović”, rekao je Šeselj, prenosi B92.

Upitao je i šta je Jovanović radio sa “Dušanom Mihajlovićem i Nebojšom Čovićem, harali ste po Srbiji…”.

Jovanović je odgovorio da je uvredljivo govoriti na način na koji je Šešelj govorio o periodu vanrednog stanja proglašenog nakon ubistva Zorana Ðinđića.

Tada su, kaže, sve institucije slobodno radile svoj posao.

Jovanović je rekao i da je predsednica parlamenta bila dužna da opomene Šešelja.

“Ne zbog načina na koji je govorio o meni, već opisujući stanje u državi, ponašanje insitutcija, pominjanje ljudi koji ga ”žuljaju”, jer vrlo dobro znaju ko je i šta je”, rekao je Jovanović.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je tokom sednice Skupštine da je bilo razloga za uvođenje vanrednog stanja, ali da je trebalo da ga uvede Skupština, a ne Vlada i predsednik, i dodao da će tražiti da bude ukinuto 3. maja, prenela je Beta.

Šešelj je pitao ko je procenio da Skupština ne može da se sastane, kada poslanici nisu ni pozvani, i podsetio predsednicu Skupštine da je ona “u vreme bombardovanja kad su srušeni mostovi vojnom skelom išla na sednicu Skupštine, pod bombama”, pa da se i ovog puta moglo zasedati i niko ne bi mogao da kaže da prekršen Ustav.

“Gde vam je jedan dokaz da Skupština nije mogla da se sastane. Vlada je donela odluku o zabrani okupljanja više od 50 ljudi, šta nas briga, ne može Vlada koja nam podređena da bude nadređena i da ona spreči skupštinu jer mi nismo građani mi smo poslanici, mi nosimo suverenu vlast, a ne vlada ni predsednik ni sudska vlast, narodni suverenitet se kroz nas iskazuje”, istakao je Šešelj.

On je dodao da će amandmanom zatražiti da se 3. maja ukine vanredno stanje a zadrži vanredna situacija, kao i da najstarije sugrađane treba pustiti da izlaze na sunce uz izbegavanje kontakata.

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je da se parlament sastao čim se ispunio minimum uslova i kada je virus krenuo silaznom putanjom.

Ona je zamerila delu opozicije što ne učestvuje u zasedanju pošto su, kako je rekla “dva meseca kritikovali zašto nema zasedanja, a nemaju nameru da budu u njoj”.

“Da li je Ustav prekršen, neka Ustavni sud odluči, ne mešajte im se u nadležnost” rekla je Brnabić i dodala da ja uverena da Ustav nije prekršen.

Premijerka je takođe pozvala Šešelja “da ne bude kao Dragan Đilas koji je pozivao penzionere da izađu napolje” uz ocenu da bi ih u tom trenutku to koštalo života.

Šešelj je replicirao da kao narodni poslanik ima pravo da se meša u rad svih državnih organa pa i Ustavnog suda, i da je taj sud do sada već trebalo da se izjasni.

Skupština danas raspravlja o vladinim predlozima odluke o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja i zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas na zasedanju Skupštine Srbije, da poslanik Zoran Živković, lider Nove stranke, “mrzi našu vojsku, naše ruske prijatelje i ne zna ništa”.

Ministar je na početku svog izlaganja rekao da mu je drago što je Živković ušao u salu da kaže ono što je, kako je rekao, “lagao u holu” i počeo da uzvikuje “Sram te bilo!”, ali je predsednica Skupštine Maja Gojković prekinula Vulina, isključila mu mikorofon i rekla da ne možete na ovaj način da komunicira sa poslanikom.

Kada mu je ponovo dala reč, Vulin je ponovo vređao Živkovića koji je, kako tvrdi ministar odbrane, rekao da vojska nije adekvatno zaštićena i pitao zašto Rusi dolaze da dezinfikuju ulice u Srbiji, “hoće li to činiti 70-procentnom votkom” i zašto to ne rade domaće snage.

“Ovaj primitivni izliv mržnje znači da Živković ne zna ništa jer se ne dezinfikuju ulice alkoholom, već hipohloridom, ali su dokaz da Živković mrzi našu vojsku i ruske prijatelje i rusku braću i ne zna ništa”, rekao je Vulin.

Živković mu je replicirao da je za prisluškivanje u holu Skupštine ministar postavio nekog ko ništa ne razume i loše mu je preneo šta se dešavalo.

“Čast svakome ko nam pomogao i tu nema sumnje, i naravno da su Rusi pomagali i hvala i njima ali, ako je sam ministar rekao da su naše snage dezinfikovale 50 gradova iz našeg potencijala, što se onda meni prebacuje što sam rekao da je pomoć Rusije mogla biti bolja”, rekao je Živković.

Ocenio je da za sve kriva vlast koja krije šta je došlo od opreme kao pomoć, a šta je kupljeno, jer nešto prikriva.

Poslanici su nastavili raspravu o merama uvedenim u vreme vanrednog stanja.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.