Stigao odgovor Lončaru iz Crne Gore: “U redu, ko gubi ima pravo da se ljuti…”

0
Foto: Profimedia

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović poručio je danas srpskom kolegi Zlatiboru Lončaru da način na koji je Crna Gora pristupila odgovoru na koronavirus i rezultati koje je postigla “neće ili ne žele da vide samo oni koji su zaokupljeni najperfidnijim manevrima da prikriju sopstveni poraz u borbi protiv pandemije”.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da nema smisla pojašnjavati broj izlečenih Kovid pacijenata državi, koja, kako je kazao, nema rezultate, niti adekvatno znanje o koronavirusu.

Prethodno je Institut za javno zdravlje Crne Gore tražio pojašnjenje od kolega iz Srbije, nakon što je objavljen podatak da je u toku jednog dana u Srbiji izlečeno preko 4.000 obolelih od koronavirusa.

Državljani Srbije još ne mogu da uđu u Crnu Goru iako prema poslednjim podacima ima manje od 25 obolelih na 100.000 stanovnika. Crna Gora dozvoljava ulazak građanima 131 države koje ispunjavaju te epidemiološke uslove.

Kako je agenciji Beta nezvanično rečeno u Vladi Crne Gore, državljani Srbije će najverovatnije od ponedeljka 15. juna moći da uđu u Crnu Goru nakon što odluku o tome donese Nacionalno koordinaciono telo koje sednice održava petkom. Nakon što se većina odluka donese petkom, one počnu da se primenjuju ponedeljkom.

Hrapović je u današnjem saopštenju naveo da  Lončar, “koji gleda da nema Crnogoraca na funkcijama u zdravstvenom sistemu te zemlje, jer nisu naučili da pričaju srpskim jezikom, ponovo ima nešto da poruči i objasni”.

Kako je saopštio Hrapović, Lončar se ponovo obrušava na Crnu Goru, i uvredama, u jeku predizborne kampanje u Srbiji, stručnu i epidemiološku priču izmešta na politički teren.

On je dodao da neće dozvoliti vređanje crnogorskih zdravstvenih radnika i poništavanje rezultata, “ma koliko to gospodinu Lončaru smetalo i ma koliko se trudio da ih ovakvim iznošenjem neistina i paušalnih ocena dovede u pitanje”.

Hrapović je kazao da način na koji je Crna Gora pristupila odgovoru na koronavirus i rezultati koje je postigla “neće ili ne žele da vide samo oni koji su zaokupljeni najperfidnijim manevrima da prikriju sopstveni poraz u borbi protiv pandemije.

“U redu. Ko gubi, ima pravo da se ljuti…”, naveo je on.

“Od specijalista za šoping, preko stručnjaka za prikrivanje informacija i uterivanje straha, naši susedi iz Srbije, tačnije prvi čovek zdravstva sada ide i korak dalje u svom prepoznatljivom maniru vredjanja i omalovažavanja jer, izgleda, drugačije ne ume”, poručio je Hrapović.

On je dodao da neće nasedati na provokacije.

“Rezultati su tu, a to, ministre Lončar, ni Vi niti bilo ko drugi neće moći da ospori!”, kazao je Hrapović u odgovoru Lončaru.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus