Starica se toliko uplašila od koronavirusa da je popila dezinfekciono sredstvo

0
Foto: Profimedia

Čehinja iz jednog doma za stare toliko se plašila da se ne zarazi koronavirusom da je prošle sedmice sipala u kafu i popila oko 200 mililitara anticovid-19 sredstva za dezinfekciju pa je hitna pomoć sa simptomima trovanja morala da je preveze u bolnicu.

Negovateljice u domu za stare kraj Berouna u Centralnoj Češkoj su pozvale hitnu pomoć zato što starica nije bila u stanju da komunicira, neprestano je povraćala a iz šolje sa kafom osećao se čudan miris.

“Kada su pregledali pacijentkinju lekari su bukvalno po mirisu zaključili da je u šolji sa kafom bilo sredstvo za dezinfekciju. Prema mirisu našli su i koje i otkrili su posudu za dezinfekciju blizu zajedničkih prostorija u domu”, rekao je portparolka Hitne pomoći Petra Efenbergerova.

Lekarima u bolnici žena je kasnije priznala da se toliko plašila da se ne zarazi koronavirusom i ne oboli pa je uzela oko 200 ml dezinfekcije za ruke, sipala u kafu i popila.

“Razgovarajte sa svojim starijim članovima porodica. Plaše se bolesti, plaše se zato što znaju da su rizična grupa, ne umeju da filtriraju informacije koje ih preplavljuju iz medija. Potrebno im je da se povere, potrebna im je vaša pomoć i da ih umirite”, apelovala je Efenbergerova na Čehe povodom ovog trovanja. 

Iako lekari i vlasti neprestano naglašavaju da je sredstvo anticovid19 dezinfekcija samo za spoljašnju upotrebu, “garantovano” uspešne nadrilekarske, nekad po život opasne, metode borbe šire se internetom a ponekad to prenose i zvaničnici, kao kada je američki predsednik Donald Tramp rekao da bi vredelo ispitati ideju da se dezinfekcija ubrizgava u krv.

U Češkoj je na 326.954 obavljenih testova od 1. marta otkvireno 8.233 ljudi inficiranih virusom korona od čega je ozdravilo 4.899 a preminulo 284.

Zbog povoljnog epidemiološkog stanja, kada je indeks reprodukcje virusa spao ispod jedan, na oko 0,7 češka vlada koja je od 1. maja uvela pametni karantin i ubrzano trasiranje i testiranje mogućih zaraženih ubrzano popušta sa restrikcijama koje je uvela 11. i 16. marta.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus