Šta će biti sa policijskim časom za Prvi maj, čeka se konačna odluka…

0
Foto: Igor Pavićević

Konačna odluka vlasti o mogućem ublažavanju mera za Prvi maj još uvek nije poznata, iako su epidemiolozi iz Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nepromenjenog stava – izbegavati svako masovnije okupljanje koje može predstavljati epidemiološki rizik.

Iako se očekivalo da će posle sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandara Vučića sa kriznim štabovima biti poznato da li će biti skraćen policijski čas tokom predstojećih prvomajskih praznika koji bi trebalo da traje od četvrtka u 18 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru, javnost je obaveštena, ipak, samo o daljem planu za ublažavanje mera.

S obzirom na to da bi “prvomajska” zabrana kretanja trebalo da bude na snazi od sutra, očekuje se da će danas biti doneta konačna odluka o trajanju policijskog časa. Redovna konferencija za novinare o stanju epidemije zakazana je u 15 časova, a za večeras u 20:05h je najavljeno i gostovanje predsednika Vučića u emisiji “Oko” na RTS gde će govoriti o krizi izazvanoj koronavirusom.

Na jučeršanjoj konferenciji za novinare, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da se još uvek ne zna odluka državnog vrha o eventualnom ublažavanju mera za Prvi maj, ali da stav stručnog tima ostaje nepromenjen i, kako je rekla, rigidan i nepopularan.

“Što se tiče mera za Prvi maj, mi smo rigorozni i nepopularni. Preporuka je da se apsolutno strpimo još malo, jer se vidi kraj izlaska iz epidemije. Nemojmo da sada zbog gubitka strpljenja, upropastimo sve što smo postigli”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se još uvek ne zna odluka državnog vrha.

“Apelujemo da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici, da se strpimo i ispratimo virus iz naše zajednice…”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema jučerašnjem pisanju Blica, postoji mogućnost da umesto od četvrtka zabrana kretanja bude pomerena na petak od 18 časova.

Pomeranje i jedan dan više za kretanje, razmatra se, jer je procenat obolelih od COVID-19 u Srbiji pao ispod šest odsto testiranih.

Prema rečima Darije Kisić Tepavčević, procenat pozitivnosti je juče u Srbiji prvi put bio ispod 5 odsto, a odluka da li će biti izmene zabrane kretanja zavisiće isključivo od rezultata koje pokazuju testovi na COVID-19.

Poslanici iz redova Saveza za Srbiju poručili su vlastima da će protestovati u četvrtak u 18 časova, u vreme kad počinje najavljeni policijski čas. Miroslav Aleksić iz Narodne stranke rekao je da će od toga odustati, ako Vlada Srbije bude revidirala odluku o zabrani kretanja od četvrtka od 18 časova od ponedeljka u 5 časova ujutru.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?