Srpski lekar u Njujorku: “Virus je toliko zarazan da se tigar razboli i krene da kašlje”

0

Njujork je postao jedno od najvećih svetskih žarišta koronavirusa, a u tom gradu na specijalizaciji je i srpski lekar Momčilo Đurđević, koji je za N1 govorio o bolnici u kojoj radi, prvoj Covid bolnici u Njujorku.

“Imali smo veliki broj ljudi koji su morali da završe na respiratorima, imali smo veliku smrtnost kritično obolelih pacijenata, a i veliki broj teško obolelih koji su se oporavljali po nekoliko nedelja, a to je jedan broj pacijanata o kojem se nije toliko govorilo u medijima, a njih je više nego umrlih. Imali smo dosta mladih koji su bili bez prethodnih bolesti, a morali su da budu na kiseoniku i na merama da prebole ovu bolest”, istakao je.

Zalihe zaštitne opreme su bile limitirane i u početku je, kako je naveo, bilo nestašice u svim bolnicama.

U bolnici u kojoj on radi bilo je 20 do 30 odsto zaraženih zdravstvenih radnika, kaže Đurđević i dodaje da veruje da je i sam bio asimptomatski prenosilac ili zaražen, ali će se to tek pokazati testiranjem.

“Čak i sa savršenom zaštitnom opremom i savršenom tehnikom stavljanja i skidanja opreme, fascinantno je koliko je zarazan ovaj virus i kako se lako prenosi. Ni veliki eksperti infektivne bolesti se nisu do sad susreli sa ovako nečim”, naveo je.

On je objasnio da trenutno nije testiran jer u početku epidemije nije bilo dovoljno testova, pa su oni bili rezervisni za ljude sa simptomima.

“Sad izlazi više testova, ali oni su novi i ima dosta lažno negativnih, treba malo vremena da prođe da se oni usavrše da bi davali tačne rezultte. Ja nisam imamo nikakve simptome, ali to ne znači da nisam imao koronu”, kazao je.

Kako je rekao, vest o tigru zaraženom koronavirusom u zoološkom vrtu u Njujorku pokazuje nivo zaraznosti ovog virusa.

“Koja je verovatnoća da tigar u zoološkom vrtu može imati toliko bliski odnos sa zaraženim čovekom da se zarazi virusom i razvije siptome i počne da kašlje, pa da kažu – ajmo da testiramo tigra! To je bilo toliko fascinantno da nisam mogao da verujem. To je isto dokaz koliko se taj virus lako širi čak i sa čoveka na životinje”, istakao je.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus