Srpska doktorka na Oksfordu radi na testiranju vakcine protiv COVID-19: “Rezultati bi mogli da budu dostupni do jeseni…”

0
screenshot/RTS

U Velikoj Britaniji je danas počelo testiranje potencijalne vakcine protiv koronavirusa na ljudima. Deo naučnog tima u Institutu “Džener” Oksfordskog univerziteta koji je počeo borbu protiv koronavirusa, je i dr Marija Zarić iz Dublja kod Bogatića.

Ona od 2017. godine radi u Institutu “Džener”, koji razvija vakcine protiv bolesti od najvećeg globalnog uticaja, objavio je RTS.

“Započela je klinička studija na Institutu Džener po ubrzanom postupku koja će testirati našu vakcinu protiv koronavirusa na preko 5.000 ljudi. Institut je jako zahvalan Vladi Velike Britanije koja je donirala preko 20 miliona funti, za rad na ovoj kliničkoj studiji, ispitivaće se prvenstveno bezbednost i efikasnost vakcine i ako sve bude išlo po planu, rezultati bi mogli da budu dostupni do jeseni”, tvrdi doktorka Zarić za RTS.

Paralelno sa ovim testiranjem, dodaje, radi se i na proizvodnji velikog broja vakcina tako da ukoliko se vakcina pokaže uspešnom, onda može odmah da bude dostupna velikom broju ljudi.

“Prosečan period za razvoj vakcine je od 12-15 godina, mada su izuzeci mogući kada se vakcina pusti u primenu po ubrzanom postupku u slučaju izbijanja velikih epidemija ili pandemija. Takav slučaj, imali smo u toku 2015. godine za vreme izbijanja epidemije ebola virusom, kada je u stvari vakcina počela da se primenjuje samo nešto više od godinu dana od započinjanja prvih kliničkih studija”, objasnila je ona za RTS.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus