Špijunirali COVID-19: Kako je Mosad odigrao ključnu ulogu u borbi Izraela sa koronavirusom

0
Beta - AP Photo/Ariel Schalit

Kada je nedavno otkriveno da je izraelski ministar zdravlja Jakov Licman zaražen koronavirusom, svi visoki zvaničnici koji su bili u kontaktu sa ministrom su morali u karantin, uključujući i direktora izraelske obaveštajne agencije Mosad Josi Koena, prenosi Njujork tajms.

Službenici Mosada su prevashodno povezani sa tajnim operacijama u inostranstvu i ne bave se javnim zdravstvom, pa je izraelsku javnost zainteresovalo zbog čega je Koen bio u istoj sobi sa ministrom zdravlja.

Ispostavilo se da je Mosad odigrao ključnu ulogu u borbi Izraela protiv koronavirusa i da je najzaslužniji za nabavku medicinske opreme i tehnologije u inostranstvu.

Kako su Iran i ostali izraelski neprijatelji okrenuti rešavanju krize izazvane koronavirusom – više ne predstavljaju neposrednu opasnost za Izrael – Mosad je zauzeo važnu ulogu u sprečavanju zaraze, čini se uspešno.

I zaista, sa 11.000 slučajeva koronavirusa i 103 preminulih, Izrael se ne svrstava u države koje su najteže pogođene virusom.

“Stopa ekspanzije virusa je iza nas već dve nedelje i u naredne dve nedelje će doći do opadanja broja zaraženih i umrlih”, navodi se u članku koji je nedavno objavio profesor Univerziteta u Tel Avivu Isak Ben-Izrael.

Međutim, polovinom februara situacija nije bila obećavajuća, a bolnicama je falilo dosta respiratora i zaštitne opreme. Šefovi bolnica su ugovorili sastanak sa direktorom obaveštajne agencije Koenom, koji je već razmatrao kako Mosad može pomoći izraelskom zdravstvenom sistemu. Koen je dobio spiskove potrepština i aktivirao svoje kontakte u svetu kako bi nabavio opremu.

Već početkom aprila, Koen se uverio da je nabavljeno dovoljno respiratora za izraelske bolnice i tako dodatno učvrstio poziciju Mosada, kao jedne od državnih institucija koje Izraelci najviše poštuju i cene. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja se pokazalo nesposobnim i ranjivim.

Pošljike koje je Mosad prikupio su obuhvatale ukupno 25 miliona zaštitnih maski, više od 100.000 testova, zaštitne kombinezone, respiratore, vizire, lekove i, ono što je najvažnije, Mosad je obezbedio nabavku tehnologije koja je izraelskim laboratorijama omogućila sporvođenje testiranja na virus.

Mosad je znao da mora hitno postupiti, jer je potražnja za robom rasla, a države su ograničile izvoz zaštitne opreme. Svi su lovili istu opremu, pa nije isključeno da je Mosad u poslovanju igrao prljavo, kupivši opremu namenjenu za neku drugu državu, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore iz izraelske obaveštajne službe.

Mosad je protekle decenije dosta uložio u razvijanje odnosa sa državama na Bliskom istoku i Aziji koje su, bar zvanično, neprijateljski nastrojene prema Izraelu. Više izveštaja pokazuje da se Koen učestalo sastajao sa vladarima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

Međutim, nisu sve operacije vezane za nabavku medicinske opreme bile uspešne. Nemačka je zabranila već ugovoren posao jedne farmaceutske kompanije i Mosada, a carinski slubenici te države su odložili čitav tovar sredstava za dezinfekciju, pa je Mosad odustao od isporuke.

Ipak, Mosad će ostati upamćen po tome što je uspešno obavio još jedan zadatak, ovaj put, u borbi države protiv nevidljivog neprijatelja.

“Deo njihovog etosa je da izvršavaju zadatak po svaku cenu”, rekao je načelnik bolnice u Tel Avivu Icik Kreis.

Tako je organizacija, koja je poznata po hapšenju nacističkog begunca Adolfa Ajhmana 1960. i oštrom odgovoru na teroritstički napad Palestinaca na izraelske sportiste na OI u Minhenu 1972. godine, kroz godina ozbiljnog rada i na pomenutom etosu gradila i gradi reputaciju u izraelskom narodu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus