“Smešno je da se u Beogradu mogu videti bilbordi ‘Hvala, brate Si’, a da ih nema kada je reč o pomoći EU…”

6
Beta - AP Photo/Francisco Seco

Šef Evropske diplomatije Žozep Borel iz Brisela poručuje kako je zabrinut zbog dešavanja na Balkanu, da se u regionu vodi borba narativa te da je smešno da se na ulicama Beograda vide bilbordi zahvalnosti Kini, a da ih nema kada je u pitanju Evropska unija.

Borel je ovo izjavio na sastanku Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta koji je danas pored Balkana govorio i o drugim naporima Evropske unije kada je u pitanju borba protiv koronavirusa.

“Svi su zabrinuti zbog Balkana. Vodi se borba oko narativa. Ako biste mogli otići u Beograd, mogli biste videti bilbord sa slikom predsednika Kine Sija koji kaže ‘Hvala brate Si, jedino nam vi pomažete’, što je smešno, nikada nismo videli bilbord kojim se zahvaljuje nama. Tako se onda kineska pomoć nađe na ulicama, a kada mi pomažemo i pre i tokom krize onda ništa, zato moramo ojačati kapacitete da objasnimo svoju stabilizirajuću ulogu na Balkanu”, kazao je Borel.

Posebno se osvrnuo na temu dijaloga između Beograda i Prištine, i ono što će biti uloga Miroslava Lajčaka kada je ovo u pitanju.

“Gospodin Lajčak je počeo da radi prošle nedelje i u kontaktu je s vlastima obje zemlje, takse su ukinute i to je dobra vest. Lajčak kreira sopstveni tim i dajmo mu malo vremena da se pripremi. Imaćemo samit između dve strane EU i Zapadnog Balkana i on će se desiti u pravom trenutku i na njemu želimo reći da trebamo jedni drugima, da imaju dobru perspektivu”, kazao je.

Da bi imali tu perspektivu, kako je dodao, dve strane moraju da rade u cilju da reše svoje razlike.

“Razlike između Kosova i Srbije jedino oni mogu rešiti, mi moramo biti tu da ih ohrabrimo, ojačamo, da sugerišemo, ali mi ne možemo uraditi posao koji jedino oni mogu uraditi. Imamo iskusnog diplomatu koji će biti posvećen samo tome puno radno vreme i biće u kontaktu sa stranama, istovremeno i sa UN i sa SAD koji imaju jako prisustvo i to će biti velika pomoć. Ja ne mogu toliko vremena da posvetim tome”, ističe Borel.

On je takođe govorio i o generalnoj saradnji sa regionom Zapadnog Balkana pa je rekao da se očekuje rast broja zaraženih ali i preminulih u regionu.

“Paket vrijedan 410 miliona evra relociran je kako bi se pomoglo regionu, 38 miliona za hitnu pomoć i preostala 372 miliona za kasniji socio-ekonomski oporavak. Ta podrška je već na terenu gde radimo zajedno sa agencijama UN. Takođe Zapadni Balkan uključujemo u inicijative EU gde je to moguće. Naprimer, Fond solidardnosti EU te u nabavku medincinske opreme. Zemlje Zapadnog Balkana su deo ovog velikog procesa nabavki medicinske i druge opreme koji nam daje brži i jeftiniji odogovor na potrebe koje imaju u ovom području”, rekao je Borel.

Evropski šef diplomatije je saopštio i da je Zapadni Balkan uključen u šemu za izvoz za zaštitne opreme zbog čega je Komisija je prošle sedmice napravila novi predlog koji je kreirao mogućnost da se izuzme Zapadni Balkan iz zabrane.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

6 KOMENTARA

  1. Jedno je zahvalnost svakoj zemlji ili organizaciji koja ti pruzi pomoc. Drugo je ispiranje mozga preko bilborda,Pinka,RTSa,Prve,svih novina i portala pod mirnom rukom i nogom Prvesvetlog. Namerno i tendenciozno -Rusi i Kinezi.San svakog radikala.

    • Bože koliko nepismenog sveta, a zele da se oglase. To bi svet rekao navalili ko mutav na telefon.

  2. “…nikada nismo videli bilbord kojim se zahvaljuje nama”. Толико рушевина још стоји по Београду, а он никако да дочека поруку на билборду ! Питај земљака Солану, зашто нема билборда.

  3. Mi ne zaboravljamo svo zlo koje ste nam naneli : sankcije,bombardovanje,kasetne bombe,ubijanje od dece do najstarijih,uništavanje privrede i td. Ako bi se sve moglo prikazati novcem onda to zlo bi Vas koštalo desetine milijardi evra!Da li ce Vam ikada biti to jasno,a ako nekada bude onda ce Vam biti jasno zašto i koga smatramo bratom,zašto Si i Putin!

  4. Kasno Janko na Kosovo stiže gospodine Žozep Borel. Sada kada epidemija jenjava vi nudite opremu a kada nam je bila najpotrebnija vi ste zabranili izvoz. Zar to nije licemerno? Hleb se ne nudi sitom. Hleb se daje čoveku kada je gladan. O solidarnosti nemojte govoriti. Pikazali ste se i prema nama i prema svojima. Pitajte vaše špance.

  5. Koliko me sećanje služi iz EU zabraniše svega i svačega,nisam siguran za WC papir,a iz Kine nisu,kad je počela ova korona pošast!!!!

Comments are closed.