Slovenija već nekoliko dana nema nijedan smrtni slučaj, epidemija se smiruje

0
Foro: Profimedia

Slovenija dnevno ima po devet novih slučajeva zaraze koronavirusom i poslednjih dana nije zabeležila nijedan smrtni slučaj, a epidemiolozi procenjuju da se epidemija smiruje, objavljeno je u Ljubljani.

Juče je urađeno 1.174 testiranja i potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali broj smrtnih slučajeva ostao je isti, ukupno 77, saopštila je Vlada, prenosi Hina. Po ocenama epidemiologa, zaraza nastavlja da se smiruje. U ponedeljak je bilo troje manje hospitalizovanih nego u nedelju, pa je sada u bolnicama ukupno 85 ludi, a 25 na intenzivnoj nezi. 

Iz bolnica su juče otpuštena još četiri pacijenta. Ukupan broj potvrđeno zaraženih koronavirusom, od početka epidemije do kraja ponedeljka u ponoć, je 1.344, a ukupno je testirano 42.976 ljudi. 

Prema podacima Ministarstva zdravlja, i dalje je najteže u domovima za stare, gde epidemija još nije na silaznoj putanji. Iz tih ustanova je čak 26 odsto ukupno potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sloveniji, i oko 75 odsto ukupno potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s tim virusom. 

Najteže stanje je u domovima Metlika, Ljutomer, Horjul i Šmarje pri Jelšah. Tamo je petina svih slučajeva zaraze u Sloveniji. U tim domovima je umrlo 58 ljudi, od kojih polovina starija od 85 godina. 

Mministar Tomaž Gantar je rekao da je zarazu u domove za stare verovatno donelo osoblje, uprkos protokolima i uputstvima vlasti.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus