“Slovenija blizu vrhunca epidemije, zamalo izbegli italijanski scenario…”

0
Foto: Profimedia

Slovenački epidemiolozi procenjuju da se ta zemlja bliži ključnoj fazi epidemije koronavirusa i nadaju se smirivanju broja novoobolelih krajem aprila, rekao je danas na konferenciji za novinare portparol kriznog štaba za koronavirus Jelko Kacin.

Prema najnovijim podacima vlade, u Sloveniji su juče testiranjem potvrđena nova 24 slučaja zaraženih Covidom-19, obavljeno je 489 dodatnih testiranja, a preminule su dve osobe, pa je sada ukupan broj preminule 30.

Ukupan broj zaraženih sada je 1021, u bolnicama je ukupno 114 ljudi, od čega je 30 na odeljenjima za intenzivnu negu.

Iz bolnica je juče otpušteno četvoro pacijenata koji se smatraju izlečenima. Epidemiolozi ocenjuju da se Slovenija približava vrhuncu epidemije i da je zamalo izbegla italijanski scenario.

Epidemiolog iz Kopra i stručnjak iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Milan Krek upozorio je da postoji procena da bi u Sloveniji tokom tromesečnog trajanja epidemije, bez uvođenja restrikcija koje su sada na snazi, bilo zaraženo 480.000 ljudi, što je skoro četvrtina populacije, a bilo bi i 90.000 preminulih na vrhu epidemije, što se restrikcijama izbeglo.

Restrikcije sada deluju, manje je socijalnih kontakata, rekao je Krek na konferenciji za novinare, dodavši da je Slovenija bila “tik pred italijanskim scenarijem”, ali je to izbegla.

On je upozorio na važnost održavanja socijalne distance kao glavnog faktora smirivanja epidemije.

“Virus nema noge ni krila, mogu ga širiti samo ljudi, sve zavisi od nas i odgovornog ponašanju svakoga”, rekao je Krek koji je dodao da variranje broja novozaraženih, što se beleži poslednjih dana, odražava neodgovorno ponašanje onih koji se druže u privatnim prostorima.

U Sloveniji je slično kao u Italiji, na početku epidemije virus je u znatnoj meri ušao u bolnice, ali je to stavljeno pod kontrolu. Poseban problem u Sloveniji bio je i rani ulazak virusa u domove za starije, koji su i najpogođeniji zarazom.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus