Skupština usvojila odluku o uvođenju vanrednog stanja, potvrđene donete uredbe

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Skupština Srbije potvrdila je sinoć odluku o vanrednom stanju i Zakon o potvrđivanju uredbi koje je vlada, uz supotpis predsednika Srbije, donela za vreme vanrednog stanja.

Kako je prenela Radio-televizija Srbije, poslanici su potvrdili 44 uredbe, a 12 uredbi se odnosi na mere za vreme vanrednog stanja.

Dodaje se da je usvojen rebalans budžeta za 2020.godinu, koji se pred poslanicima našao zbog korišćenja sredstava radi otklanjanje štetnih posledica usled epidemije koronavirusa, kao i o Uredba o načinu uplate jednokratne novčane pomoći punoletnim građanima od 100 evra.

Poslanici su potvrdili i Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja, o korišćenju finansijskih sredstava budžeta Srbije u vreme vanrednog stanja i Uredbu o poreskim merama.

Potvrđene su i Uredba o prekršaju za kršenje naredbe o zabrani kretanja, o ograničenju maloprodajne cene zaštitnih sredstava, kao i Uredba o primeni rokova u upravnim postupcima.

Uredbe o ulaganju deviznih sredstava kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita, o pomeranju rokova za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja, o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku i o dodatnom zaduživanju u vreme vanrednog stanja, takođe su usvojene večeras.

Skupština je potvrdila i Uredbu o programu finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva, o pomeranju roka za podnošenje tromesečnih izveštaja o realizaciji godišnjeg programa poslovanja, o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima.

Potvrđena je i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti, Uredba o organizovanju rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika, Uredba o merama u drumskom saobraćaju,Uredba o ispravama koje moraju da prate robu u prevozu za vreme vanrednog stanja.

Uredbe o finansijskoj podršci poljioprivrednim gazdinstvima, o novčanoj pomoći poljoprivrednicima, o uvođenju garantne šeme kao mere podrške za ublažanje posledice pandemije, o pomeranju rokova za održanje redovne sednice skupštine privrednog društva su potvrđene, kao i Uredba o pomeranju roka za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus