Skok novozaraženih u Srbiji. Direktorka Batuta: “Novi slučajevi u Leskovcu, Vranju, Novom Pazaru, a dve trećine iz Beograda…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorka Verica Jovanović izjavila je danas da je dve trećine inficiranih osoba koronavirusom sa teritorije Beograda i da je to jedna osnovnih karakteristika epidemiološke situacije u Srbiji. Nova oboljenja registrovana su u Leskovcu, Vranju i Novom Pazaru, a Verica Jovanović kaže i da je obuhvat testiranja visok.

Prema najnovijim informacijama, na koronavirus u Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 6.098 osoba od kojih je pozitivno bilo 96. Od posledica infekcije jedna osoba je preminula, 17 se nalazi na respiratorima, aktivnih slučajeva je 568.

“Dve trećine inficiranih osoba je sa teritorije Beograda. To je jedna od osnovnih karakteristika epidemiološke situacije na teritoriji naše zemlje, mada su novi slučajevi registrovani i na teritoriji Leskovca, Vranja i Novog Pazara”, ističe doktorka Jovanović za RTS.

Kaže da je situacija u Vojvodini jako stabilna i objašnjava da povećanom broju registrovanih slučajeva doprinosi i povećan obuhvat testiranja.

“Bez obzira na broj pozitivnih slučajeva, imamo situaciju koja je pod apsolutnom epidemiološkom kontrolom. Želela bih da istaknem da virus na teritoriji naše zemlje ne pokazuje iste karakteristike i isti manifestaciju kao što je to bilo u martu. Imamo asimptomatske slučajeve  i imamo kliničke slike koje su blage”, navodi doktorka Jovanović.

Naglasila je da treba da naučimo da živimo sa virusom koji je još uvek u našem okruženju i da primenom preventivnih mera i ličnih zaštitnih mera obezbedimo sigurnost i sprečimo prenos virusa.

Objšnjava da potreba za testiranjem postoji samo u situacijama kada je temperatura između 37 i 38, ako postoji neki od simptoma respiratornog oboljenja i otežano disanje.

“Kada su u pitanju kontakti, odgovorno ponašanje u smislu primene zaštitnih mera i praćenje eventualnih simptoma u budućnosti će biti jedna od mera zaštite”, kaže doktorka Verica Jovanović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Situacija pod kontrolom, kažete? Videćemo od ponedeljka kad prođu izbori. Biće i karantina i respiratora!

Comments are closed.